Na mijn opleiding MBO verpleegkunde ben ik in een ziekenhuis in Nieuwegein gaan werken op de verpleegafdeling van de Cardiologie en mij verder te specialiseren in de cardiologie. Ik merkte dat ik het Noorden erg begon te missen en heb daarom mijn opleiding afgemaakt en ben terug gekomen. Ik ben gaan werken in de thuiszorg, maar wilde heel graag weer terug naar het ziekenhuis. Ik dacht: “Als ik dat echt wil, dan moet ik het nu gaan doen, anders is het te lang geleden”. Ik heb mij toen aangemeld bij het poolbureau in het UMCG en kon gelijk aan het werk. Ik kwam vanuit de pool gelijk op de poli KNO terecht en nu werk ik hier inmiddels alweer 4,5 jaar. Je kunt op verschillende afdelingen worden ingezet via de pool. Dat heb ik dan niet gehad, maar ik voel mij prettig op de poli KNO en wil hier graag blijven werken. Het regelmatig werken is voor mij perfect in combinatie met mijn thuissituatie.
Op de poli KNO
werken we van 8.00 uur tot 16.30 uur. De dagcoördinator doet de dagstart. Hierin wordt besproken wie welke taken heeft voor die dag en hoe we het gaan organiseren. Daarna doen we altijd een rondje om te kijken of er bijzonderheden zijn rond de verpleegkundigen, of dat we ergens rekening mee moeten houden omtrent een patiënt of de verpleegkundige zelf. Iedereen heeft een bepaalde taak voor een dag en dit word elke dag gerouleerd zodat het werk altijd afwisselend is.
Er werken met name vrouwen op de polikliniek, maar we hebben sinds kort ook een mannelijk teamlid. Er zijn twee doktersassistenten en de rest zijn allemaal verpleegkundigen. Ik vind het team heel erg leuk en heel warm. Het is een heel hecht team en we willen elkaar altijd allemaal helpen. We lachen en huilen hier zeg maar met elkaar. Als het werk het toelaat dan zijn we vaak wel in voor een lolletje en dansen en zingen we nog wel eens met elkaar.
We zien elke dag
een andere groep patiënten. Maandag is otologie dag, we zien dan voornamelijk alle patiënten met oor problematiek. Dinsdag noemen we ‘neuzendag’, we assisteren dan voornamelijk bij het nas-spreekuur en we hebben een verpleegkundige die verdovende watten bij de patiënt inbrengt. Nadat het goed verdoofd is gaan we met een optiek (camera) in de neus kijken om te zien hoe het er van binnen uit ziet en hoe we dit moeten behandelen. Op woensdag zien we voornamelijk patiënten met canules (laryngologie-dag) en op donderdag is hoofd-hals oncologie dag. Op vrijdag hebben we sinds kort ook nas-spreekuren, maar over het algemeen komt er deze dag van alles binnen. Daarnaast hebben we elke dag een verpleegkundig spreekuur, op dit spreekuur komen onder andere patiënten met stemprothese wissels, wondzorg bij oncologische wonden na bijvoorbeeld een oor-, neus- of oogamputatie, canule wissels en verpleegkundig anamneses bij patiënten die binnenkort geopereerd worden. We hebben een aantal verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het wisselen van stemprotheses en canules.
Het verpleegkundig spreekuur vind ik het leukste om te doen. Je hebt dan je eigen spreekuur en er is ruimte voor eigen inbreng. Op de oncologie dag staat er een verpleegkundige bij de arts op de pieper. Op die dag hebben we patiënten die goed nieuws krijgen, maar ook patiënten die slecht nieuws krijgen. In de ochtend bespreken we al deze patiënten. Bij de patiënten die slecht nieuws krijgen gaan wij mee de artsenkamer in en schrijven we mee wat de arts vertelt aan de patiënt, want vaak komt niet alle informatie meer goed aan. Het is dan onze taak de patiënt op te vangen.
Verder hebben we nog een spoedspreekuur op de poli. Hier komen patiënten die echt vandaag gezien moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld een neusfractuur of een bloedneus zijn. En zo nu en dan komen hier ook kinderen die buisjes nodig hebben of waarbij de keelamandelen verwijderd moeten worden, deze ouders geven we voorlichting over de ingreep.
Werken via het poolbureau
kan ik zeker aanraden, omdat je verschillende afdelingen kunt bekijken en er op die manier achter kunt komen wat je leuk vindt en wat voor team je leuk vindt. Een voordeel van werken via de pool is dat je zelf kunt aangeven wanneer je beschikbaar bent. Het contact met het poolbureau is heel fijn. Als ik vragen heb, dan kan ik altijd langskomen. Ik heb zelf niet gemerkt dat er minder leuke kanten aan zitten, omdat ik op één plek werk. Wanneer je wel op verschillende afdelingen werkt kan het een nadeel zijn dat je nooit volledig bij een team hoort.
Op dit moment
volg ik de High Care opleiding. Deze kon ik via het poolbureau gaan doen, maar er zijn veel meer ontwikkelingskansen in het UMCG. Je kunt verschillende opleidingen/cursussen doen en omdat het zo’n groot ziekenhuis is kun je overal wel terecht. Het UMCG staat bekend om de hoog complexe patiënten zorg, dit maakt het werken voor mij in het UMCG heel interessant.