Harm Wedman

Het werk van Harm

Harm begon bij het UMCG als net afgestudeerde mbo verpleegkundige en werkt nu als regieverpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH). ‘’ Wat ik het leukste vind zijn de ingewikkelde casussen die veel actie vereisen.’’

Harm en collega aan het werk

Ik ben het meest trots op

het sollicitatiegesprek, dat eindigde in een huwelijk. We hebben ook twee prachtige dochters. Misschien ben ik daar wel het meest trots op. Misschien goed om toe te lichten dat de relatie pas begon, 4 jaar nadat ik bij haar in het sollicitatiegesprek zat.

Ook ben ik trots op het feit dat ik SEH-verpleegkundige geworden ben. Dat is mijn doel, nee… droom, geweest vanaf het moment dat ik begon met mijn mbo-v opleiding. Ik ben als verpleegkundige begonnen bij MDL (maag, darm, lever) en heb daar ook nog hbo-v behaald. Zeven jaar later ben ik aangenomen voor de opleiding tot SEH-verpleegkundige. Dat ik deze functie voor mijn 30ste al bereikt had, had ik nooit verwacht.

De werkdag die ik nooit zal vergeten

was toen er een patiënt binnen werd gebracht waarvan we niet verwachtten dat hij het zou overleven. Hij was onderkoelt en had een hele poos kopje-onder in het water gelegen. Als level 1 traumacentrum in de regio Noord-Nederland worden alle zware traumapatiënten naar het UMCG gebracht. De SEH vangt deze patiënten in wisselende teams op. Deze patiënt werd binnen gebracht door het MMT (Mobiel Medisch Team), en we hebben hem gereanimeerd. Vervolgens kwam hij nog op de SEH aan de hart-long machine en ging met een slechte prognose door naar de Intensive Care. Ik zal de dag nooit vergeten dat hij, slechts 2 weken later, weer naar huis mocht en zelf het ziekenhuis uit liep.

Mijn afdeling is bijzonder

omdat het zo uitdagend is. Het ene moment is er niet zoveel te doen en heb je het gezellig met collega’s en 10 minuten later sta je op de traumakamer met diezelfde collega’s een instabiel trauma op te vangen. Wat ik het leukste vind zijn de ingewikkelde casussen die veel actie vereisen. Het contrast met die patiënt die langskomt omdat zijn vinger tussen de deur zat is groot. Soms een gek gevoel, maar ook wel heel bijzonder.

Mijn rol als regieverpleegkundige

is voor mij een uiterst boeiende en uitdagende functie. Toen er na 5 jaar een vacature op de afdeling kwam voor nieuwe regieverpleegkundigen heb ik geen moment getwijfeld. Als regie bedrijfsvoering ben je samen met een SEH-arts en medisch coördinator non-trauma verantwoordelijk voor de coördinatie van de gehele SEH. We letten gezamenlijk op de instroom, doorstroom en uitstroom van de patiënten. We zorgen er elke dienst voor dat alles op rolletjes loopt.

Naast mijn werk op de SEH

ben ik sinds begin 2022 ook lid van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR). In mijn werk voor de VAR kijk ik verder dan alleen de SEH en leer ik veel over processen die plaatsvinden in het UMCG en daarbuiten. Een leuke afwisseling met het werken op de SEH en een compleet andere tak van sport.

Naast de VAR ben ik ook nog werkzaam als gastdocent bij het Wenckebach Instituut voor de cursus Acute Opvang Pediatrie (AOP) en de cursus Systematische Benadering Medische Spoedsituaties voor Verpleegkundigen (SBMS-V). Dit zijn cursussen die verplicht zijn om 1x per 4 jaar te volgen als gediplomeerd SEH verpleegkundige. Door al deze nevenactiviteiten blijft mijn werk op heel veel vlakken uitdagend en leuk om te doen.

Foto's van de afdeling