Gisela header

Het werk van Gisela

endoscopieverpleegkundige

Gisela werkt bijna tien jaar in het UMCG als verpleegkundige, waarvan één jaar als endoscopieverpleegkundige in het Endoscopiecentrum: “Ik had nooit verwacht dat ik de stap zou zetten naar de MDL (maag,- darm- en leverziekten), maar het bevalt heel goed. In het Endoscopiecentrum werken we echt als team, wat het werk extra leuk maakt.”

Tot één jaar geleden

was ik verpleegkundige op een chirurgische verpleegafdeling. Na mijn opleiding tot verpleegkundige heb ik eerst vijf jaar in het ziekenhuis in Delfzijl gewerkt. Ik wilde graag meer uitdaging in mijn werk en zag een vacature bij het UMCG. Ik heb gesolliciteerd, ben op gesprek geweest en ben meteen aangenomen op de verpleegafdeling voor hepato biliaire chirurgie, levertransplantatie en vaatchirurgie. Na negen jaar wilde ik graag iets anders gaan doen en mijzelf verder ontwikkelen als verpleegkundige.

Ik zag een vacature op intranet bij het Endoscopiecentrum. Vanuit de afdeling waar ik werkte gingen patiënten vaak naar het centrum toe voor onderzoeken, maar ik wist nooit goed wat er precies gebeurde. Ik heb een dag meegelopen op de afdeling en was positief verrast. Het technische aspect in de functie sprak mij meteen aan. Daarnaast kent het Endoscopiecentrum een grote diversiteit in patiënten, behandelingen en onderzoeken.

Het werken in het Endoscopiecentrum

vind ik ontzettend leuk. Het is heel specialistische, kortdurende zorg waarbij ik in korte tijd een groot verschil kan maken voor de patiënt. De behandelingen en onderzoeken vinden voor het grootste gedeelte plaats in het Endoscopiecentrum. Soms werk ik ook op de IC of de OK bij patiënten die niet naar het centrum toe kunnen komen.

Patiënten die hier komen kunnen bijna nergens anders geholpen worden. De endoscopieën die we hier uitvoeren zijn geen standaard endoscopieën. Dat maakt ook dat mensen soms van heel ver moeten komen om hier een onderzoek te laten doen.

Als endoscopieverpleegkundige

ondersteun ik, samen met collega verpleegkundigen de artsen die de onderzoeken en behandelingen uitvoeren. In het Endoscopiecentrum zijn vijf verschillende kamers waar behandelingen en onderzoeken plaatsvinden. De behandelingen en onderzoeken die per dag in een kamer plaatsvinden noemen wij een programma. Er draaien meerdere verschillende MDL programma’s en een longprogramma. We zien gemiddeld 30 patiënten per dag.

Ik ondersteun bijvoorbeeld bij maag en darm onderzoeken, endo-echo’s, behandeling van varices (spataderen in de slokdarm), dilatatie van stenose van de slokdarm, ERCP’s, PEG plaatsing, duodenum sonde plaatsing, RFA, EMR, EFTR en ESD. Het laatst genoemde onderzoek is een behandeling van een afwijking/poliep. De behandeling is invasief en heeft als doel de afwijking/poliep in zijn geheel weg te nemen waardoor de patiënt een grote darm operatie bespaart blijft. Eigenlijk een soort endoscopische mini chirurgie. In het longprogramma ondersteun ik bij bronchoscopiën, longpuncties en thoraxdrainages. Daarnaast is het UMCG het enige centrum in Nederland waar long volume reductie word uitgevoerd door middel van ventielen bij COPD. Er is in het UMCG maar één arts die dat doet, dus dat is wel speciaal.

Er is ook een anesthesie programma, dat zie je niet in alle ziekenhuizen. Patiënten onder de 18 gaan altijd onder anesthesie en nooit onder een andere vorm van sedatie. Verder werken we hier dagelijks met een team voor de propofol sedatie. Die sedatie zit tussen ‘het roesje’ en volledige anesthesie in.

De sfeer op de afdeling

is heel prettig. Toen ik hier kwam werken kwam ik in een warm bad terecht en had ik het gevoel dat ik er direct bij hoorde. Professionaliteit en samenwerking vinden we allemaal erg belangrijk. Ik voel ook geen hiërarchie op de afdeling, iedereen staat naast elkaar. Het is een veilige leeromgeving. Iedereen durft vragen te stellen, ook collega’s die hier al langer werken. Sommige behandelingen of onderzoeken gebeuren maar één keer per week, wat maakt dat je niet overal van op de hoogte kunt zijn. De artsen geven graag uitleg over het werk wat ze doen. Er is hier nooit een dag hetzelfde en met elkaar komen wij altijd tot de beste zorg voor de patiënt.

Ik werk in principe alleen in diensten overdag. Er zijn verschillende diensten tussen 7.30 uur en 17.30 uur. Naast de diensten overdag is er nog een bereikbaarheidsdienst in de avond en nacht voor spoedgevallen. Deze dienst wisselen we met elkaar af. De dagdiensten zijn goed te combineren met mijn gezin en de bereikbaarheidsdiensten geven mijn werk echt een boost. Het gaat dan om patiënten die echt acuut hulp nodig hebben, waarbij je er op dat moment voor de patiënt kan zijn. Het mooiste daarna is dat een patiënt je soms bij de arm pakt en zegt: ‘Wat fijn dat jij er was.”

Samen met de verpleegkundigen van de holding, de afdelingsassistenten, het planbureau en de desinfectiemedewerkers zijn we ongeveer met 45 collega’s. Op de holding worden de patiënten voorbereid op een behandeling of onderzoek en na het onderzoek geobserveerd voor een korte periode. De afdelingsassistenten ondersteunen de verpleegkundigen in het werk. Het planbureau zorgt dat de patiënt op het juiste programma wordt geplaatst voor de benodigde behandeling.

Naast mijn werk

volg ik op dit moment de aanvullende opleiding tot endoscopieverpleegkundige. Ik leer tijdens de onderwijsmomenten de theorie achter de behandelingen en onderzoeken. Dit zorgt voor meer diepgang in het werk. Ik vind het leuk om te merken dat alles wat in de lessen behandeld wordt, dat ik dat op mijn werk ook al eens gezien heb. Ik voel mij bevoorrecht dat de complexiteit en de diversiteit van de behandelingen groot is.

Ik ben trots op mijn persoonlijke groei en ontwikkeling als verpleegkundige. Ik heb het hier op de afdeling echt naar mijn zin. Dat zit in hele kleine dingen in de manier waarop we met elkaar om gaan. We hebben professioneel allemaal de neuzen dezelfde kant op staan, maar er is ook ruimte voor grapjes. Ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk!

Ben je enthousiast geworden van dit verhaal en wil je meer ontdekken? Neem dan contact op met Inge van Drongelen, hoofd Endoscopiecentrum, telefoonnummer: (050) 361 8542.