Charlotte header

Het werk van Charlotte

Verpleegkundige Vaat- en Leverchirurgie

Charlotte is sinds 2016 verpleegkundige. Ze kijkt van jongs af aan al graag naar ziekenhuisseries op tv. Ze is ook burgerhulpverlener en helpt dus bij reanimaties in de buurt. Ze haalt tijdens een gemiddelde dienst met gemak de 10.000 stappen en fietst ook nog eens naar haar werk. Haar baan in UMCG is perfect, want als echte Groningse, is ze in slechts 5 minuten van huis naar werk…

Charlotte praat met patiënt

Toen ik vroeger klein was

wist ik niet zo goed wat ik later wilde worden, maar onbewust trok ‘het ziekenhuis’ altijd wel mijn aandacht. Ik keek en kijk graag naar ziekenhuisprogramma’s zoals ER en ik was altijd nieuwsgierig als er ergens een ambulance stond. Toen ik van dichterbij zag wat het vak van verpleegkundige inhield, merkte ik dat daar mijn interesse lag.

Toch ben ik na de middelbare school eerst de ALO gaan doen, omdat de combinatie tussen sport en het menselijk lichaam mij aantrok. Pas na 1,5 jaar heb ik dat gestopt om verpleegkunde te gaan studeren en ja, dat is mij dus heel goed bevallen!

Mijn werk is bijzonder

omdat ik werk op een dynamische afdeling die bestaat uit twee verschillende chirurgische specialismen en ook uit echt twee verschillende patiëntencategorieën. De ene week lever je de zorg aan vaatpatiënten en de andere week duik je weer in de leverchirurgie. Onze patiënten komen ook met enige regelmaat terug op de afdeling, de herkenning van patiënten naar mij toe is ook leuk om te zien.

Verder ontvangen wij de levertransplantaties, maar ook de levende donor levertransplantaties. Dit blijf ik een bijzondere en mooie doelgroep vinden. De grote operatie die een volwassen ondergaat om een stuk van hun lever te doneren aan een kind is erg indrukwekkend om te zien. Ik heb veel respect voor deze patiënten.

Bij UMCG kreeg ik de kans

om de transplantatie-opleiding te mogen volgen, waardoor ik tweemaal naar een groot internationaal verpleegkundig congres ben geweest. In november 2019 ben ik met mijn collega in Orlando geweest. Dit was wel een hele bijzondere ‘werkdag’.

Naast dat het UMCG uit praktisch oogpunt op fietsafstand ligt, is het een ziekenhuis waar je je als verpleegkundige kunt blijven ontwikkelen. Onder andere doordat de zorg in het UMCG groeit qua complexiteit, maar ook omdat er meerdere doorgroeimogelijkheden zijn.

Tijdens het laatste teamuitje

hebben we een kerstdiner gehad met 25 collega’s in de stad in onze meeste lelijke kersttrui. Dat was ontzettend leuk! Ik organiseer met drie collega’s deze uitjes en ben een onderdeel van de activiteitencommissie van mijn afdeling. Andere teamuitjes van het afgelopen jaar waren; wadlopen, zeilen en niet te vergeten onze jaarlijkse barbecue met de chirurgen van ‘de vaat en hpb-chirurgie’.

Wat het werken leuk maakt, is dat we een relatief jong team hebben en we tijdens én naast het werk veel plezier beleven samen. Onze roostermaker heeft het soms maar druk met alle aanvragen voor onze teamuitjes.

Foto's van de afdeling