Het werk van Carolien

Carolien werkt sinds januari 2009 in het UMCG en sinds november 2010 op de PACU (Post Anesthetic Care Unit) als recoveryverpleegkundige: “Omdat ik te maken krijg met veel verschillende specialismen, ingrepen en leeftijden van patiënten, heb ik een afwisselende baan. Omdat de zorgmomenten meestal kort zijn, zie je zo veel; daardoor verveelt het nooit!”

Na mijn studie HBO-V

ben ik blijven werken in een ziekenhuis in Hoogeveen, waar ik ook mijn stage had gelopen. Ik woonde toen al in Groningen en op het moment dat ik verder bij Hoogeveen vandaan verhuisde was dat voor mij de reden om een baan dichterbij te zoeken. Ik solliciteerde op een vacature van het UMCG op de afdeling Abdominale Chirurgie en werd aangenomen. Daar heb ik bijna 2 jaar gewerkt en vervolgens heb ik op de PACU mijn opleiding tot recoveryverpleegkundige gedaan. De acute zorg en de kortdurende contacten met de patiënten sprak mij aan. Inmiddels werk ik hier zo’n 10 jaar.

Als recoveryverpleegkundige

werk ik voor het grootste gedeelte met patiënten die van een OK of een andere anesthesielocatie komen en een ingreep hebben ondergaan. Deze patiënten worden door ons bewaakt en waar nodig ondersteund in de vitale functies. Daarnaast help ik patiënten met chronische of acute pijn, assisteer ik bij het inbrengen van centrale lijnen, epiduralen en perifere zenuwblokkades. Ik heb relatief korte contacten met patiënten, meestal 1 tot een aantal uur. Ook zijn er 24-uurs patiënten die tot de volgende ochtend moeten blijven vanwege hoog risico ingrepen en/of ondersteuning van de vitale functies.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het leukst op de PACU vind ik de patiënten die nog niet helemaal stabiel zijn in de vitale functies, of in een acute situatie belanden. Dan moet je denken en handelen tegelijk. Om dan, in nauwe samenwerking met de anesthesioloog, na te kunnen denken over de oorzaak en de juiste behandeling, vind ik uitdagend. Mijn oordeel is daarin zeker belangrijk. Dat is waarom ik het werken in de acute zorg zo leuk vind.

Mijn diensten zijn verspreid

over verschillende begintijden en PACU locaties in het UMCG. Dit maakt het werk enorm afwisselend, want je krijgt te maken met patiënten in alle specialismen en leeftijdscategorieën. We hebben een speciale kinder PACU voor patiënten tussen de 0 en 18 jaar, daar worden overdag kinderen verpleegd na een ingreep. Daarnaast hebben we 2 volwassenen PACU’s, waarvan er één 24 uur per dag open is. Verder hebben we nog een aparte holding, daar worden mensen voorafgaande aan een ingreep voorbereid, waarna ze naar de operatiekamers gaan. In het rooster kan ik zien waar ik werk. De ene week kom ik wat vaker op een bepaalde locatie dan een andere week, dit verschilt.

Ik werk in een

leuk, gemêleerd team met collega’s van allerlei leeftijden en zowel mannen als vrouwen. Verder zijn er veel verschillen in ervaring; er zijn verpleegkundigen die hier net zijn begonnen en er zijn verpleegkundigen die hier al veel langer werken. We hebben een groot team; we zijn met bijna 55 collega’s en we werken verspreid op de verschillende locaties. We hebben één keer per jaar een teamuitje en soms wat losse activiteiten daar omheen. In verband met COVID hebben we de laatste keer een online Pubquiz gedaan.

We leiden veel verpleegkundigen op

de laatste tijd. Dit doen we in onze eigen leerwerkunit. Ik ben zelf ook actief als begeleider binnen de leerwerkunit. De leerlingen zijn verpleegkundigen die de specialisatie tot recoveryverpleegkundige volgen. Omdat het werk op de PACU totaal anders is dan op een verpleegafdeling, kijken ze tijdens de inwerkperiode vooral mee. Tijdens de opleiding komen ze op de leerwerkunit te werken. Zelf ben ik dan uitgepland voor de patiëntenzorg, waardoor ik de leerlingen goed kan begeleiden. De leerlingen spreken bij elke patiënt alle denkprocessen en de ABC-methodiek met mij door. Gaandeweg de opleiding krijgen ze steeds meer verantwoordelijkheid, totdat ze zelfstandig kunnen werken. Ik vind het ontzettend leuk om de leerlingen te zien groeien in hun kennis en kunde tijdens de specialisatie.

Werken in het UMCG

bevalt mij goed, omdat er veel hoog complexe zorg geleverd wordt en hoog complexe ingrepen worden gedaan, die je in andere ziekenhuizen niet zo snel zou zien. Daarnaast heb je als verpleegkundige veel scholings- en opleidingsmogelijkheden. Het is natuurlijk een academisch ziekenhuis, een opleidingsziekenhuis, dus overal zijn mensen in opleiding, in wat voor functie dan ook. Dat maakt dat er een fijn leerklimaat is en iedereen bereid is om vragen te beantwoorden.