Werken Als 

IC Neonatologie verpleegkundige

Wij vertellen je graag meer over het werken als IC Neonatologie verpleegkundige in het Beatrix Kinderziekenhuis.

De Intensive Care Neonatologie

De Intensive Care Neonatologie (ICN) is onderdeel van het Beatrix Kinderziekenhuis en maakt deel uit van het UMC te Groningen (UMCG). Op de ICN wordt derdelijns zorg verleend door een gespecialiseerd team. 

In Nederland zijn er 9 ziekenhuizen met een IC Neonatologie. De ICN biedt zorg aan (extreem) te vroeg geborenen en zieke pasgeborenen van wie één of meerdere vitale lichaamsfuncties bedreigd zijn en waarbij alle mogelijke lichaamsfuncties bewaakt, ondersteund en/ of overgenomen worden.De ICN van het Beatrix Kinderziekenhuis heeft een grote regionale functie voor de drie Noordelijke provincies en daarbuiten als het om cardiologische en/of chirurgische zorg gaat.

Op de ICN wordt 24 uurs zorg geleverd, dat betekent dat er altijd een gespecialiseerd team aanwezig is om voor de pasgeborenen te zorgen. Dit team bestaat uit neonatologen, (kinder)artsen, IC neonatologie (ICN) verpleegkundigen, ICN verpleegkundigen in opleiding (i.o.), leercoaches en zorgassistenten. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met overige disciplines waaronder chirurgen, cardiologen, endocrinologen en paramedische zorgverleners, zoals diëtisten, medisch maatschappelijk werker en muziektherapeute. In totaal telt de ICN achttien operationele bedden voor IC en post-IC zorg.

In de nabije toekomst zal de IC Neonatologie naar een nieuwe locatie in het UMCG verhuizen, waarmee 22 bedden worden gecreëerd. Daar komen zestien 1-persoonskamers en drie kamers voor de opvang van tweelingen.
 
 • Wij hebben een opleiding tot IC Neonatologie verpleegkundige. Tijdens de opleiding combineer je leren en werken. De opleiding is verdeeld in verschillende modules en bestaat uit 25 lesdagen. De opleiding duurt in totaal 17 maanden.

  Het Wenkebach Instituut verzorgt het theoretische gedeelte van de opleiding. Dit instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de opleiding en ontwikkeling van alle professionals in de zorg. De rest van de tijd werk je op de afdeling IC Neonatologie. Tijdens dit praktijk gedeelte heb je meerdere werkbegeleiders, allemaal IC Neonatologie verpleegkundigen. Ze begeleiden je tijdens het hele traject.

  Marlous vertelt je graag meer over haar ervaringen als leerling op de IC Neonatologie.

  ​Na de opleiding

  Zodra je je diploma van de Verpleegkundige Vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie hebt gehaald, heb je binnen het multidisciplinaire team een spilfunctie in de specialistische zorg aan de zieke pasgeborene en de ouders/verzorgers. Je begeleidt ouders in de zorg voor hun pasgeborene. Ook zorg je voor het opstellen, bijstellen en uitvoeren van het behandel- en verpleegplan.

  Bekijk de cursussen en opleidingen die we in het UMCG hebben op het gebied van Neonatologie.
   

IC Neonatologie op Instagram

Heb je nog vragen?

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt.

Nelly Hoekstra
Verpleegkundig hoofd IC Neonatologie