Het werk van Anniek

Anniek werkt als verpleegkundige op de Intensive Care Kinderen ‘’Omdat ons werk zo breed is leer ik elke dag nieuwe dingen’’.

Hoe ik in het UMCG terecht kwam

In 2010 ben ik na twee jaar HBO-verpleegkunde voltijd aangenomen als leerling verpleegkundige duaal binnen het UMCG. Tijdens dit duale traject maakte ik kennis met het UMCG en werd het duidelijk dat ik hier graag wilde blijven. 

Na mijn afstuderen kwam ik terecht op afdeling A1VA KNO, oogheelkunde en later ook mond-, kaak-, en aanzichtchirurgie. Na hier 6 jaar met plezier te hebben gewerkt was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar waar ga ik beginnen met zoveel keus? Tijdens mijn opleiding had ik stage gelopen op kinderafdeling M4. Dit vond ik toen zo interessant en leuk dat ik besloot om te gaan meekijken op de Intensive Care Kinderen. Na deze dag was het voor mij duidelijk: hier wil ik werken. 

De weg naar IC Kinder verpleegkundige

Ik werd warm ontvangen door het team en voelde me direct welkom. Ik ben gestart op de, toen nog, leerwerkunit waar je begon met de zorg voor en rondom kinderen die niet worden beademd. Hierbij leerde je onder directe begeleiding te zorgen voor een kind in een IC-setting en het samenwerken met verschillende disciplines. 

De periode op de leerwerkunit was erg prettig. Na enkele weken inwerken op de leerwerkunit ben ik gestart met het behalen van de kinderaantekening. Hierdoor kon ik de geleerde theorie direct toepassen in de praktijk. Na het behalen van deze modules werd ik ingewerkt op de beademing en startte ik met de opleiding tot Intensive Care Kinderverpleegkundige. De opleiding heb ik nog gevolgd volgens de “oude” methode waarin de opleiding verdeeld was in twee blokken van 9 maanden. Het stabiele en instabiele gedeelte. Doordat je al veel theoriekennis op hebt gedaan maakt het de koppeling naar de praktijk heel fijn. 

Het werken op de Intensive Care Kinderen is bijzonder

Op de Intensive Care Kinderen is geen dag hetzelfde. Omdat ons werk zo breed is leer ik elke dag nieuwe dingen. Dit maakt mijn werk uitdagend en leuk. Verder is ons team hecht en hebben we echt oog voor elkaar. Dit is fijn, want we maken heftige dingen mee. 

Een tip die ik zou meegeven aan een beginnend verpleegkundige is: geef jezelf de tijd om ervaring op te doen voor je aan een specialistische opleiding begint. Zo creëer je een fijne basis om je verder vanuit te ontwikkelen.