operatieassistent header
Werken als

operatieassistent

We vertellen je graag wat werken als operatieassistent bij het UMCG jou te bieden heeft.

Werken als operatieassistent in het UMCG

Het vak van operatieassistent binnen het UMCG is volop in beweging, met name door de hoog complexe zorg en een grote diversiteit aan ingrepen, waardoor geen dag hetzelfde is! Als operatieassistent werk je in een van onze 28 klinische operatiekamers, die verdeeld zijn in vier sectoren. Je werkt in een ambitieuze omgeving, waar innovatie en ontwikkeling sleutelwoorden zijn. Door kleinschalig in sectoren en in dedicated teams te werken, bevorderen we de samenwerking en creëren we een prettig werkklimaat.

Je bent als operatieassistent werkzaam binnen één van de operatieve sectoren van de Operatieve Zorg Organisatie. Na een inwerkperiode ga je werken in één van de dedicated teams. Hierin kun jij je verder ontwikkelen in het vakgebied van één of meerdere specialismen en zijn er volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld de opleiding OACV (operatieassistent met chirurgische vaardigheden) volgen als je kiest voor de Thoraxchirurgie, of kiezen om deel uit te maken van het ZUT (Zelfstandig Uitname Team). Ook het begeleiden van leerlingen, stagiairs, nieuwe medewerkers en bezoekers behoort tot de dagelijkse werkzaamheden. Daarnaast zijn er diverse werk- en taakgroepen waar je deel van uit kunt maken. Ook leiden we leerling operatieassistenten op​.

Daisy vertelt je graag meer over het werk als operatieasisstent in het UMCG.

Kwaliteit is binnen de Operatieve Zorg Organisatie een belangrijk speerpunt en we zijn momenteel druk bezig om dit verder te ontwikkelen met behulp van het principe ‘clinical governance’. Hierbij is het de bedoeling dat professionals maximaal gestimuleerd worden om te werken vanuit hun intrinsieke motivatie om kwaliteit en veiligheid te leveren.

Volg ook onze operatieassistenten op Instagram voor een kijkje in de keuken!

Opleiding tot operatieassistent

Wil jij graag operatieassistent worden? Elk jaar in maart en september starten we met de opleiding tot operatieassistent. Om de opleiding te volgen moet je eerst aangenomen zijn als leerling operatieassistent. 
We werken samen met andere ziekenhuizen in de regio Noord aan het verder vormgeven van de opleiding waarbij de praktijkopleiding voor een gedeelte ook daar kan plaatsvinden. We staan garant voor een boeiende, goed begeleide, brede én specifieke opleiding.

'Iedereen bij de afdeling Operatieve Zorgen staat open voor nieuwe collega-leerlingen en iedereen wil je wel wat leren en met je praten als je er zelf ook voor open staat.'

Lees op de website van Zorg voor het Noorden meer over de gezamenlijke opleiding tot operatieassistent.

  • Inhoud

    De opleiding tot operatieassistent duurt twee jaar en tien maanden. Je combineert  leren en werken. Je kunt de opleiding daarom uitsluitend doen als je in dienst bent van een ziekenhuis en daar bent aangesteld als leerling-operatieassistent.

    Een deel van je opleiding binnen het Wenckebach Instituut volg je samen met de deelnemers aan de opleiding tot anesthesiemedewerker. Zij zijn ook in de operatiekamer je directe collega’s.

    Het eerste jaar volg je de eerste maanden een theorieprogramma. Daarna ga je de praktijk in. Je loopt dan een aantal weken stage op een verpleegafdeling en op de operatieafdeling in je eigen ziekenhuis. Na afloop van het tweede semester loop je opnieuw stage. Vanaf het tweede jaar ben je gemiddeld vier dagen per week aan het werk in je eigen ziekenhuis en volg je een dag per week het onderwijs bij het Wenckebach Instituut.

    De opleiding is dus een combinatie van theorie en praktijk. Je maakt kennis met allerlei operatietechnieken. Je leert per operatietechniek wat de chirurg nodig heeft en hoe de OK moet zijn ingericht. Je leert anticiperen, vooruitkijken, plannen. En je leert hoe je je patiënt observeert en waar je bij specifieke ingrepen extra op moet letten. Vooraf bepaal je wat er moet gebeuren in de voorbereiding, hoe je de patiënt opvangt en hoe je de OK-omgeving opbouwt. En je leert checken, checken en dubbelchecken. Er mag niets fout gaan.

    Het onderwijs vindt plaats in het Onderwijscentrum en in het Skills Center van het UMCG.  Je leert  de theorie rond een bepaalde ingreep. Omdat het skillscenter over enkele complete OK-ruimtes beschikt, kun je veel handelingen ook werkelijk oefenen. Je krijgt dan bijvoorbeeld een casus. Aan de hand hiervan oefen je vaardigheden zoals het bedrijfsklaarmaken van de OK, het in elkaar zetten van de benodigde apparatuur, het positioneren van de patiënt en aantrekken van een steriele jas en handschoenen.

    Verbinding met de praktijk

    Behendigheid is belangrijk voor een operatieassistent. In je praktijk oefen je vaardigheden voor het omlopen, instrumenteren en assisteren. Je werkbegeleider begeleidt je daarbij.

    Een goede verbinding tussen dat wat je leert binnen het Wenckebach Instituut en in je praktijk is belangrijk. Om deze verbinding te bevorderen hou je onder ander een portfolio bij. Je houdt hierin je voortgang bij aan de hand vaneen werkplan met leerdoelen en evaluaties. Ook voer je praktijkopdrachten uit die je bespreekt met je werkbegeleider. Tenslotte voer je proeves van bekwaamheid uit waarop je feedback krijgt van zowel een werkbegeleider en een kerndocent.

    Toetsing

    Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten getoetst. Het toetsplan bestaat uit:
    • Kennis- en vaardigheidstoetsen
    • Voortgangsgesprekken met je begeleider
    • Proeve van bekwaamheid tijdens het tweede en derde jaar
    • Praktijkbeoordeling

    Erkenning

    De beroepsopleiding Operatieassistent is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).

  • Toelating

    Om te kunnen deelnemen aan de opleiding moet je aangenomen zijn als leerling operatieassistent.
    Daarnaast moet je beschikken over:
    •  een HAVO-diploma (bij voorkeur profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek) of
    •  een MBO-diploma niveau 4 of
    •  een diploma van een opleiding Verpleegkunde.
    Wanneer je wel het juiste opleidingsniveau bezit maar te lang uit het leerproces bent geweest of niet het juiste profiel hebt, biedt het Wenckebach Instituut je een aantal voorbereidende leerprogramma’s aan:
    •  Anatomie en fysiologie
    •  Natuur- en scheikunde
    •  Rekenen in de gezondheidszorg

    Vrijstelling? Regel dit vóór inschrijving!
    Je kunt een vrijstelling verkrijgen voor een theoretisch onderdeel van de opleiding. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je vrijstelling aanvraagt lees je bij Beleid rondom vrijstelling. Je vrijstelling dient geregeld te zijn vóórdat je je inschrijft.

  • Het UMCG heeft een groot operatiecomplex. Er zijn 24 operatiekamers verdeeld over 2 verdiepingen. Doordat je als leerling het eerste 1,5 jaar op dezelfde verdieping aan het werk bent, ken je de collega's van die verdieping goed. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je op zo'n groot operatiecomplex werkt.

    Je krijgt een vaste werkbegeleider per verdieping, deze blijft aan je gekoppeld zo lang als je in opleiding bent. Op elk specialisme loop je een paar werken stage, hier werken veel dezelfde mensen. Dit is fijn. Deze collega's kunnen dan goed zien of je een groei doormaakt in de opleiding. 

    De hoogcomplexe zorg spreekt ons aan, omdat geen dag hetzelfde is. Hier moet je goed nadenken over het gehele operatieverloop, waardoor je snel leert anticiperen.

    Het 1e jaar is veel school, maar vanaf het 2e jaar ben je meer op de werkvloer te vinden. Je moet dan leren om school en werk te combineren. Doordat je zoveel op de werkvloer bent, leer je de vaardigheden vanuit de praktijk. Deze vaardigheden komen weer terug op school, waardoor je dit sneller begrijpt en eigen kan maken. 

    De eerste indruk was best overweldigend door het grote aantal OK’s en daarmee ook het aantal collega’s. Gelukkig word je welkom ontvangen, je merkt dat het gewaardeerd wordt, dat je ook je steentje bij wilt dragen in de zorg op het OK complex.

    Vanaf het 2e jaar mag je beginnen met instrumenteren. In het begin zullen het vooral laagcomplexe ingrepen zijn. Dit is in het UMCG niet altijd mogelijk, maar de collega's denken dan goed mee om je toch je leerdoelen te behalen.

Video bekijken Scannen

Sandra

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt over het werken bij het UMCG.

Sandra Team Recruitment