Hoe ik in het UMCG terecht kwam
Na de kappersopleiding werkte ik in een kaasfabriek. mijn ouders (tja ze werkten er allebei) en vriend werkten hier ook, het was makkelijk en gezellig. Toch vond ik mijn wereld wat klein en besloot ik in 2007 mijn horizon te verbreden. Werken in een ziekenhuis leek mij bijzonder en ik solliciteerde bij het UMCG als schoonmaakster. Dit vond ik een lange tijd leuk, maar ik zou niet staan waar ik nu sta als ik niet een beetje ambitieus zou zijn. Ik groeide door tot instructrice en mocht nieuwe medewerkers opleiden en controlerondes lopen.
Naar de operatiekamers
In 2012 kreeg ik een zoon en waren mijn werktijden niet meer zo handig. Op de operatiekamers hadden ze andere schoonmaaktijden, dus ben ik daar gaan werken. Vervolgens werd ik aangenomen op een tijdelijke functie als sector assistent.
In die tijd waren er al tekorten aan operatieassistenten. De functie buitenomloop ontstond om operatieassistenten te ontlasten. Als buitenomloop ben je de schakel tussen de operatiekamer en de gang en is het doel om deurbewegingen te beperken. Ik voelde dat de baan op mijn lijf geschreven was, ik solliciteerde en kreeg de baan!
Aan de slag als buitenomloop
Het was best een beetje zoeken wat ik wel en niet zou kunnen, ik had natuurlijk geen medische achtergrond. Ik werd ingewerkt door de operatieassistenten en langzaam maar zeker kon ik zelfstandig operatiematerialen klaarzetten volgens protocol. Ik ben heel oplossingsgericht, dat kwam in deze functie goed van pas. Ik volgde de cursus medische terminologie en vroeg van alles aan de operatieassistenten om nog beter te worden in mijn werk.
Op een gegeven moment werd ik gevraagd om buitenomloop bij orthopedie te worden. Hier mocht ik ook leensets controleren inclusief de implantaten, een enorme verantwoording. Ook mocht ik af en toe meekijken in de operatiekamer.
Doorgroeien tot operatieassistent
Collega’s en ook mijn toenmalige hoofd vroegen vaak of ik geen operatieassistent wilde worden. Bescheiden als ik ben dacht ik dat ik het niet zou kunnen. Toch besloot ik om losse modules Anatomie, Fysiologie, Medisch rekenen, Natuurkunde en scheikunde te gaan volgen. Toen dit een succes bleek te zijn kreeg ik meer vertrouwen in mijzelf. Ik wilde operatieassistent worden!
De opleiding tot doktersassistent
Ook de praktijkopleiders graven groen licht. Helaas gooide het CZO roet in het eten omdat mijn vooropleiding niet toereikend was. Dit was een domper, maar ik ging er niet bij de pakken neerzitten. Ik ben toen de opleiding tot doktersassistent gaan volgen. Overdag was ik aan het werk en in de avond aan het studeren.
Omdat ik de opleiding via de LOI volgende kon ik mijn eigen lessen en toetsen inplannen. Ook liep ik op een gegeven moment 2 dagen per week stage op de poli dermatologie. Hier heb ik een ontzettend leuke tijd gehad en veel mogen leren, hier heb ik nu nog profijt van. Stiekem heb ik nog even getwijfeld toen ze vroegen of ik daar niet wilde blijven. Maar ik was dit traject begonnen met een missie en dat wilde ik afmaken!
Lees hier hoe Marian de opleiding tot operatieasssitent ervaart