Het werk van 

Marian

Marian begon in 2007 als schoonmaakster bij het UMCG. Inmiddels is ze in opleiding tot operatieassistent. ‘’Het is geweldig om betrokken te zijn bij het operatieproces, van het assisteren van de chirurg tot zorgvuldig voorbereiden van de benodigde instrumenten en apparatuur.’’

De opleiding tot operatieassistent

Ik begon in het UMCG als schoonmaakster en ben doorgegroeid naar het werken in de operatiekamers. Hoe ik doorgroeide van schoonmaakster tot operatieassistent in opleiding lees je hier.

Toen ik als omloop op de operatiekamers werkte besloot ik de volgende stap te nemen en de opleiding tot operatieassistent te gaan doen. Ik zorgde ervoor dat ik de juiste vooropleiding behaalde en sprak veel met de toenmalige studenten. Zij vertelden mij dat het soms lastig kan zijn om je tijd goed te verdelen. Dit was voor mij iets belangrijks, want ik heb tenslotte een gezin. 

Zelf kan ik de opleiding nu goed combineren met mijn gezin. Je kan namelijk zelf je lessen en toetsen inplannen, dit maakt het heel relaxed. Daarnaast vind ik het fijn dat je de ene week les hebt en de andere week op de operatiekamer staat. Ook bepaal je tijdens de opleiding je eigen tempo.
 

Geen dag is hetzelfde

Het vak operatieassistent is ontzettend veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en dat maakt het werk uitdagend. Dat klinkt cliché, maar het is wel waar. Ik denk graag mee over de processen en denk altijd vooruit. Ook werk ik samen met verschillende disciplines en heb ik elke dag een ander team om me heen. Het is geweldig om betrokken te zijn bij het operatieproces, van het assisteren van de chirurg tot zorgvuldig voorbereiden van de benodigde instrumenten en apparatuur. Daarnaast geniet ik enorm van het zien van de complexe anatomische structuren van het lichaam en hoe dit samenwerkt. 

Een bijzondere wereld

De operatiekamer is een plek waar niet iedereen komt, het is echt een eigen wereld. Je staat er samen en het is bijna niet uit te leggen hoe dat voelt. Als er iets heftigs gebeurt voel je dit direct aan, maar er is ook zeker ruimte voor gezelligheid. 

Ook is het patiëntcontact belangrijk voor mij. Ondanks dat je dit als operatieassistent niet zoveel hebt probeer ik toch altijd even aandacht te hebben voor de patiënt en me in hem of haar te verplaatsen. Door even een praatje te maken hoop ik dat ze zich iets meer kunnen ontspannen en fijner in slaap vallen. 

We doen nog zo veel meer

Als operatieassistent doe je veel meer dan alleen instrumenten aan de chirurg geven. Je hebt anatomische kennis nodig en kennis van de je instrumenten. Je zet gegeven in de computeren en controleert samen met je collega’s of je de juiste patiënt hebt. En het is natuurlijk super belangrijk dat alles steriel gebeurt. Het is een veelzijdige baan, waar ik zeker de komende jaren mijn ei kwijt kan. En wie weet gaat het over een aantal jaar weer kriebelen en ga ik verder leren. Er zijn namelijk nog heel veel mogelijkheden als operatieassistent!

Heb je nog vragen?

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt over het werken bij het UMCG.

Sandra Team Recruitment