De opleiding tot Kinder IC verpleegkundige start twee keer per jaar in januari en september. Voordat je deze opleiding kunt volgen moet je de opleiding tot kinderverpleegkundige hebben gevolgd of al een volwassen IC opleiding hebben gedaan. Als je geen kinderverpleegkundige of IC-, SEH- of ambulanceverpleegkundige bent moet je eerst de opleiding tot kinderverpleegkundige doen. Dat kan als je solliciteert voor het leertraject tot IC kinderverpleegkundige. Je begint dan op een kinderafdeling in het Beatrix Kinderziekenhuis met voorwerken en volgt de opleiding tot kinderverpleegkundige, deze duurt 13 maanden. Na het behalen van je diploma Kinderverpleegkundige, begin je met voorwerken op de KinderIC. Dit duurt ongeveer 6 maanden, daarna start je met de opleiding tot IC kinderverpleegkundige.
De opleiding tot IC kinderverpleegkundige duurt in totaal 18 maanden. Op de werkvloer begint de IC kinderverpleegkundige in opleiding met de zorg voor laag complexe patiënten, gedurende de opleiding wordt toe gewerkt naar hoog complexe patiënten. Uiteraard altijd onder deskundige begeleiding van een gediplomeerd ICK verpleegkundige.
De theorie wordt gegeven door het Wenckebach Instituut en sluit goed aan op wat een IC verpleegkundige in opleiding moet weten. De opleiding is erkend door het college van Ziekenhuisopleidingen (CZO).
Bij het starten op de KinderIC wordt je eerst ingewerkt bij kinderen die niet aan de beademing liggen, maar (nog) niet stabiel genoeg zijn om naar de kinderafdeling te kunnen. De tijd hiervan is afhankelijk van je vooropleiding. Daarna wordt je ongeveer 3 maanden ingewerkt bij kinderen die stabiel zijn aan de beademing. Tijdens de inwerkperiode ben je boventallig, na de inwerkperiode niet meer. Na de inwerkperiode start de opleiding. Tijdens de gehele opleiding worden er twee werkbegeleiders aan jou toegewezen.
De opleiding tot IC kinderverpleegkundige duurt 18 maanden. De theorie wordt gevolgd bij het Wenckebach instituut. De opleiding is opgedeeld in twee gedeelten van ongeveer 9 maanden, namelijk VH1 waarbij je zorgt voor het stabiele kind op de IC en VH2 waarbij je zorgt voor de instabiele kinderen op de IC. De theorie van module VH2 is een landelijke module waarbij je les krijgt van de opleidingsinstituten van de verschillende academische centra. Deze lesdagen zijn 2 aaneengesloten dagen bij 1 opleidingsinstituut. Als de situatie het toelaat heb je dan soms ook de mogelijkheid om even op de KinderIC van een ander UMC te kijken!
In de module VH1 behandel je de complexe zorg voor de neonaat en/of het kind. Het observeren, bewaken en ondersteunen van de vitale functies van de zieke pasgeborene en/of het kind staat hierbij centraal.
De module VH1 is generiek. Dit betekent dat het onderwijs aan verschillende beroepsbeoefenaren uit het werkveld van zowel de HCN/ICN als de HCK/ICK gezamenlijk aangeboden wordt. In deze module zal het accent liggen op het aanbieden van kennis en methodiek. Het hebben van een goede theoretische basis is noodzakelijk om inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van het kind en de gevolgen hiervan voor het handelen. Je leert de te verlenen zorg theoretisch te onderbouwen. Methodiek geeft richting aan je handelen en helpt om theoretische kennis betekenis te geven in de beroepspraktijk.
In deze module staat -voor zover je daarover kunt spreken- de basiszorg voor het kind op de HCN/ICN en HCK/ICK centraal. Het betreft een algemene benadering van gezondheidsproblemen op een IC. Vanuit een herkenbare casus worden diverse theoretische onderwerpen methodisch behandeld.
Door een methodische benadering krijg je handvatten om te kunnen handelen. Hierdoor beklijft het beter. Daarnaast wordt kennistekort inzichtelijk. Dat stelt jou in staat om je eigen leerproces blijvend te sturen, nu en in de toekomst. (Wenckebach Instituut, module VH1)
Het landelijke onderwijs, module VH2, is ontworpen op basis van de specifieke expertise van de verschillende UMC’s. De UMC’s zijn kenniscentra waar op basis van de laatste ‘gouden standaard’ (EBP/BP) topklinische zorg wordt geleverd. Om tot een krachtige leeromgeving voor studenten te komen wordt tijdens de lesdagen gebruikt gemaakt van de expertise uit deze topklinische beroepspraktijk.