Werken als

Gilde Helpende
Zorg en Welzijn 

Met dit UMCG Gilde kunnen medewerkers van het UMCG het tweede jaar van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn van het Alfa-college in het UMCG volgen. Iedere dag is de docent of coach van het Alfa-college in het Onderwijscentrum aanwezig.  En de praktijk? Die leer je van je UMCG-collega’s op de verpleegafdelingen in het UMCG.

Samen leren in de praktijk

In dit Gilde werk je nauw samen met je werkbegeleider en opleider, je coach van het Alfa-college en praktijkdocent van het Studentenbureau UMCG. Want leren in de praktijk, dat doe je samen. We hebben dat op deze manier voor je geregeld:
 • Je krijgt altijd begeleiding van deskundige professionals.
 • Je hebt veel contact met je begeleiders en docent/coach en slb-er. 
 • Alle onderdelen van je opleiding komen in de praktijk aan bod.

Theorie sluit aan op de praktijk

Ook als je kiest voor het Gilde, blijft theorie een onderdeel van je opleiding. We doen het alleen precies anders dan dat je op school gewend bent: de theorie sluit aan op de praktijk.  Dat doen we als volgt:
 • De lessen vinden plaats in het Onderwijscentrum UMCG.
 • Je krijgt les van de docent van het Alfa-college.
 • Je krijgt gastlessen van zorgprofessionals uit het UMCG en ook nog externe gastlessen.
 • Wanneer je extra begeleiding nodig hebt op de afdeling dan komt de docent/coach naar jou toe. 
 • Een deel van je stage opdrachten kun je tijdens je stage doen.
 • Als je kiest voor het UMCG Gilde leer je vooral in de dagelijkse praktijk van een groot ziekenhuis en krijg je les van verschillende docenten én zorgprofessionals. Zo weet je zeker dat alle onderdelen van je opleiding in de praktijk aan bod komen. 
  • Dit gilde leidt op voor het officiële mbo-diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2.
  • Aanmelding voor het UMCG Gilde 2 voor BBL'ers verloopt via hoofdverpleegkundige op de afdeling die het stroomdiagram volgt. Eventueel is het stroomdiagram op te vragen bij coördinator UMCG Gilde 2. 
  • Heeft je leidinggevende jou volgens het stroomdiagram aangemeld bij het Studentenbureau, dan zul je voor de zomervakantie uitgenodigd worden voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dat gesprek zal ook besproken worden of jouw diploma’s geschikt zijn om toegelaten te worden tot het gilde 2. 
   
 • Ik heb al een helpende diploma en wil in het UMCG werken,  zijn er vacatures op dit moment? 
  Antwoord: Kijk op onze vacaturepagina en zoek op helpende.

  Ik wil heel graag in het UMCG werken. Ik werk nu ergens anders maar wil mijzelf graag verder ontwikkelen,  kan ik het gilde in het UMCG doen? 
  Antwoord: Helaas kun je alleen een BBL route in het UMCG alleen doen als je een werkgeverscontract hebt, dat betekent dat je dus werkzaam op een afdeling al moet zijn. Dat kan in de facilitaire dienst zijn of bijvoorbeeld als afdelingsassistent of voedingsassistent ea.

  Krijg ik ook betaald tijdens mijn opleiding in het gilde 2?
  Wanneer je de opleiding doet krijg je salaris voor de gewerkte uren,  omdat je een werkgeverscontract hebt bij het UMCG.  Een werkgeverscontract is een vereiste om binnen dit Gilde de opleiding, de BBL route te kunnen volgen.  
   

Nieuwsgierig geworden?

Mocht jouw vraag hierboven nog niet gesteld zijn en je bent heel nieuwsgierig geworden. Neem dan contact op met onze opleidingsadviseur. 

Irma Beukema
Coördinator & Praktijk docent