Het werk van Maria

Maria is al ruim 20 jaar longfunctieanalist bij het UMCG en is werkzaam in het revalidatiecentrum Beatrixoord UMCG.

Ik heb de opleiding

tot doktersassistent gedaan. Tijdens deze opleiding liep ik stage bij een ander bedrijf, daar deden we een aantal testen die ze hier ook doen zoals de fietstest en flow-volume. Ik had het gevoel dat ik nog niet uitgeleerd was en via via hoorde ik dat er een aparte longfunctie-opleiding was waar je dieper op de materie in gaat. Bij het UMCG was er een vacature waar ik op heb gesolliciteerd en inmiddels werk ik hier 20 jaar.

Ik wilde longfunctieanalist worden

omdat je mensen moet motiveren, om zo een goede en betrouwbare uitslag te krijgen. Als longfunctieanalist begeleid je mensen echt en motiveert ze om tot een goed testresultaat te komen. Dat is essentieel en vind ik super leuk.

Op de afdeling

doen we uitgebreid longfunctieonderzoek en slaaponderzoek (polygrafieën). We gaan mogelijk  uitbreiden naar looptesten en verschillende krachttesten. In de toekomst willen we dat van iedereen die hier komt een fysiek profiel gemaakt wordt. Nu is het al zo dat veel patiënten een inspanningstest krijgen. Dit kan een fietsergometrie, loopbandtest of armergometrie zijn.  En de meeste longpatiënten krijgen een uitgebreid longfunctieonderzoek.

Wat het voor mij leuk maakt

is dat wij werken met veel met verschillende patiëntencategorieën zoals longpatiënten, cardiologiepatiënten, neurologiepatiënten en patiënten van de Pijnpoli. Elke patiëntencategorie vraagt om zijn eigen benadering.

Omdat je in een revalidatiecentrum werkt

heb je net even wat meer tijd voor de patiënt. Patiënten maken veel dingen mee. Je hebt hier de tijd om wat langer met de patiënt te spreken en ervaringen te delen. Je hoort ook vaak van patiënten dat ze het fijn vinden dat ze echt gehoord worden, wij hebben tijd voor ze. Ik vind het heel belangrijk dat we dat hebben.

Het team is

heel fijn om mee samen te werken. Het is een jong team. Sommige collega's zijn verder  gespecialiseerd in de fietsergometrie. Na een interne studie van anderhalf jaar val ik daar nu ook onder. Daarom beoordeel ik nu ook fietsgeometrieën, zowel cardio als pulmonaal. Van deze beoordeling schrijf ik een verslag. Daarnaast werken we samen met verpleegkundig specialisten, physisian assistents en longartsen. Ook hebben we hier  bewegingswetenschappers, een leefstijladviseur en een ergometrie assistent aan het werk. De lijnen zijn heel kort, je kan heel makkelijk en goed met elkaar overleggen. Dit maakt het samenwerken makkelijker.

Bijzonder aan mijn werk is

de werkplek. We hebben ontzettend mooie, grote kamers met een fantastisch uitzicht. Er is hier superveel licht. De werkplek zelf straalt zo veel rust uit. Je kijkt naar buiten en ziet de kinderboerderij. Daarnaast is de apparatuur waarmee wij werken modern. We doen niet alleen de fietstesten, maar we werken ook met de armergometer en looptesten. Dat doe je niet overal.

Er gebeuren veel mooie dingen hier

en mensen zijn je heel dankbaar nadat ze hier een traject hebben afgerond. Het werk dat we hier doen kan voor de patiënt soms zwaar zijn, maar toch zeggen ze altijd dankjewel voor ze naar huis gaan. Deze dankbaarheid maakt het werk erg mooi.