Henk, systeembeheerder Linux

Het werk van Henk

Henk werkt sinds 2002 bij het UMCG als systeembeheerder Linux: Ik ben erg geïnteresseerd in techniek en het UMCG is groot genoeg om te maken te krijgen met allerlei aspecten uit de ICT. Samenwerking vind ik heel belangrijk, het is echt teamwork. Met z’n allen de schouders er onder en verwachtingen overtreffen.

Op zoek naar een baan dichterbij huis

werd ik getipt door een oud collega over het UMCG: een interessante omgeving om in te werken met voldoende uitdaging. Ik stuurde een open sollicitatie en werd aangenomen. Op de afdeling Systeembeheer hangt een informele sfeer waarbij iedereen elkaar goed weet te vinden. Als je een vraag hebt, dan wordt je direct geholpen. Samenwerking is heel belangrijk. We moeten elkaars werkzaamheden ook over kunnen nemen. Daarnaast wordt er ook op communicatiegebied iets van je verwacht, we hebben namelijk veel contact met gebruikers vanuit het hele UMCG.

Mijn werk is afwisselend

omdat ik aan de ene kant te maken heb met de zorg in het ziekenhuis. Daar is echt behoefte aan een stabiele omgeving. Dat stelt behoorlijke eisen aan het werk wat betreft betrouwbaarheid, beschikbaarheid en werkprocedures. Aan de andere kant wordt er veel onderzoek gedaan, waarbij onderzoekers hele andere behoeften kunnen hebben. Dit botst soms met elkaar, omdat alles met elkaar samenwerkt in één groot netwerk. Door de grootte van de omgeving heb ik te maken met veel verschillende systemen. Dat maakt mijn baan interessant qua manier van werken, maar ook qua techniek. Ik probeer altijd te kijken naar wat wel kan.

De implementatie van het EPD project

vond ik heel indrukwekkend. We hadden twee jaar de tijd om het hele project neer te zetten en dat is gelukt. Daar heb ik diep respect voor. Ik heb daar zelf maar een klein stuk in gedaan, maar hoe alles bij elkaar is gekomen is heel bijzonder. Het staat gelukkig als een huis. Er zit een supersnelle server en hele ruige storage achter. Die database doet meer dan 300.000 transacties per seconde, dat is echt uitzonderlijk veel.

Een bijdrage leveren aan de zorg

maakt mijn werk bijzonder. Ik ben er erg trots op dat we weinig verstoringen hebben in het ziekenhuis en we er elke dag weer voor zorgen dat iedereen kan werken met een goed functionerend systeem. Voor de ziekhuisomgeving bereiden we alles zo goed mogelijk voor, maar niet alles is te testen. We kunnen helaas geen tweede ziekenhuis bouwen. Een interessant spanningsveld waarin je ook lef moet hebben. Wanneer er toch iets fout gaat, dan pakken we dat moment vooral aan om te kijken wat er moet gebeuren, zodat het niet nogmaals voor komt en passen we onze procedures hier op aan.

We zijn met hele innovatieve dingen bezig

op het gebied van Linux. Daarnaast zijn we bezig met automatiseren, zodat we minder repeterend werk hebben en de kwaliteit van de systemen die we daarmee opleveren echt 100% identiek is. Er zijn op technisch en organisatorisch gebied voldoende uitdagingen om je tanden in te zetten.