Bernadet header

Het werk van Bernadet

Bernadet werkt als ANIOS op de afdeling Cardiologie van het UMCG. Ze is 4 jaar geleden begonnen als arts-onderzoeker met een promotieonderzoek op dezelfde afdeling en hoopt uiteindelijk cardioloog te worden: “Ik had van te voren nooit verwacht dat onderzoek doen zo leuk zou zijn. Ik heb er enorm veel van geleerd; wat ik nu weer kan gebruiken in mijn verdere loopbaan.”

Terug komen in Groningen

voelde echt als thuiskomen. Ik kom oorspronkelijk uit Grijpskerk, maar heb mijn studie geneeskunde in Utrecht gedaan. Na het afronden van mijn studie heb ik een jaar in Den Bosch gewerkt als ANIOS Cardiologie. Ik had altijd al in mijn hoofd dat ik ooit terug naar Groningen zou gaan en na een gesprek met mijn promotor werd ik zo enthousiast dat ik in het UMCG aan een promotieonderzoek ben begonnen bij de hartfalengroep van de afdeling Cardiologie. Het was heerlijk om weer Gronings om mij heen te horen en ik vond het prettig om weer in de buurt van mijn familie en vrienden te zijn.

Tijdens mijn promotieonderzoek

heb ik met name klinisch onderzoek gedaan. Hiervoor kwam ik veel in de kliniek, bij de hartbewaking en op de verpleegafdelingen. Eén dag per week draaide ik mijn eigen spreekuur met patiënten die mee doen aan de hartfalen trials. De patiënten zie je zolang de studie loopt, dus vaak 3-4 jaar en soms moet je ze tussendoor nog bellen met bijvoorbeeld bloeduitslagen en medicatieaanpassingen. De overige dagen zat ik veel achter de computer om statistische analyses te doen of artikelen te schrijven, meestal in het Engels. Het patiëntencontact zorgt voor een goede afwisseling.

Als arts-onderzoeker op de afdeling Cardiologie

wordt je nauw betrokken bij de kliniek. De stafleden zijn enorm betrokken bij de onderzoeken die lopen en weten je hiervoor enthousiast te maken. Op die manier leer je elkaar ook kennen en weet je wat je aan elkaar hebt. Wanneer je het goed doet tijdens het onderzoek en in de kliniek, dan zorgen ze er vroeg of laat wel voor dat je aan de opleiding kunt beginnen. Het is een topcentrum om je promotieonderzoek en de opleiding te mogen doen. De opleiding zit goed in elkaar en in het Hartcentrum wordt alle mogelijke zorg die we kennen binnen de cardiologie in Nederland aangeboden, dus ook harttransplantaties en steunharten. De hartfalenonderzoeksgroep en stafleden zijn erg gedreven en hebben internationaal gezien veel aanzien. Dat dit je dagelijkse begeleiders zijn tijdens je promotietraject is enorm bijzonder.  Je hoeft je hier geen zorgen te maken dat je je proefschrift niet kunt afronden, want er zijn zo veel ideeën en data. Bovendien krijg je de vrijheid om met onderwerpen te werken die je zelf leuk vindt.

Ik heb veel geleerd

in mijn onderzoeksperiode. Onder andere dingen die ik tegen ben gekomen tijdens het patiëntencontact kan ik nu weer toepassen in mijn werk in de kliniek. Bijvoorbeeld het uitleggen van vooruitstrevende onderzoeken in begrijpelijke taal aan patiënten die mee willen doen aan een trial. Daarnaast heb ik een paar hele bijzondere hoogtepunten mee mogen maken tijdens mijn onderzoek. Ik zal de dag nooit vergeten dat mijn artikel werd goedgekeurd voor publicatie in ‘The Lancet’, dit onderzoek heeft veel aandacht gekregen in de media, en ik heb een Dekkerbeurs gekregen van de Hartstichting. Naast dat ik nu in de kliniek aan het werk ben, blijf ik verder gaan met het doen van onderzoek omdat er nog zoveel te ontdekken valt. Hier krijg ik gelukkig alle ruimte voor en er wordt goed met mij meegedacht.

De sfeer op de afdeling

is open en kenmerkt zich door korte lijnen. De onderzoeksgroep van de Cardiologie telt tussen de 50 en 60 collega’s en de sfeer onderling is erg gezellig. Je kunt het bijna zien als een verlenging van je studententijd. Je hebt enorm veel aan elkaar: je denkt met elkaar mee, motiveert elkaar, bespreekt tegenslagen, viert de successen en soms moet je ook gewoon even stoom afblazen met een goed glas bier. Onderzoek doen is echt niet altijd leuk, soms duren dingen lang of moet je een lastige analyse doen, maar omdat de groep collega’s zo leuk is kom je overal wel doorheen. Alle arts-onderzoekers zitten bij elkaar in de buurt, er wordt dus ook veel samen koffie gedronken en geborreld na werktijd. Hier sluiten de arts-assistenten vanuit de kliniek ook vaak bij aan. Het is mooi om verbinding tussen die twee groepen te zien. 

Op dit moment

werk ik als arts-assistent in de kliniek en mag ik binnenkort aan de opleiding tot cardioloog beginnen. Ik ben nog steeds blij dat ik de stap heb gezet om promotieonderzoek te doen. Als je uiteindelijk specialist wilt worden, dan is het vaak toch handig dat je gepromoveerd bent. Anderen kiezen er na het promotieonderzoek voor om verder te gaan in het onderzoek als postdoc en weer anderen worden geen cardioloog maar bijvoorbeeld huisarts. Je kunt verschillende kanten op en het voordeel van opgeleid worden in het UMCG, is dat je alles mee krijgt op het gebied van de tertiaire cardiologie. En de ligging van het ziekenhuis, zo midden in de stad, dat is ook echt uniek. Wanneer je onderweg bent naar een afspraak in het ziekenhuis kun je op de klok van de Martinitoren zien of je door moet lopen of rustig aan kunt doen. Groningen is een bruisende studentenstad en een geweldige plek om te wonen. 

Klik hier voor meer informatie over de afdeling Cardiologie.

Kennismaken?

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal en wil je meer informatie over de mogelijkheden of kennis komen maken bij ons op de afdeling?

Ruben de Jong hoofd Onderzoek Cardiologie