Werken als

analist

Diagnostiek van de toekomst, jouw uitdaging?

Laboratoriumgeneeskunde UMCG

Labonderzoek is vitaal in het zorgproces van een ziekenhuis: 70% van de diagnoses die artsen dagelijks stellen, is er afhankelijk van. Met onze bepalingen en adviezen helpen we zorgprofessionals om patiënten optimale zorg te bieden. We werken veel samen, in het UMCG én in de regio. Want samen doen we complexe bepalingen efficiënter en voorkomen we onnodige bepalingen, bijvoorbeeld bij overplaatsing. Onderzoek, innovatie, opleiding en onderwijs zijn bij ons wezenlijk: zo dragen we ook toekomst bij aan optimale zorg.
 • Op deze afdeling komen allerlei bloed- en urinemonsters van patiënten binnen die getest moeten worden. Die monsters gaan in machines die automatisch metingen doen. Als analist zorg je ervoor dat die machines goed lopen en dat de resultaten die eruit komen ook echt kloppen.

  Daarnaast ben je 's avonds en 's nachts verantwoordelijk voor het onderhoud aan de machines. Zo houden we het hele proces gestroomlijnd. En dat moet ook wel, want de aanvragende arts of verpleegkundige ontvang binnen een uur de resultaten. 
 • Op een specialistisch lab ga je meer de diepte in, omdat je bijvoorbeeld voor specifieke ziektebeelden de verschillende bepalingen moet combineren. Meestal ben je langer bezig met het leggen van alle puzzelstukjes. Je kunt je ook verdiepen in een specialistische techniek.  

  Je eigen kennis verbreden en nieuwe dingen uitproberen is kenmerkend, je leert elke dag weer iets nieuws. Daarnaast draai je geen diensten en ben je in het weekend vrij. 
 • In de opleiding leer je veel methodes en onderzoeken zelf uit te voeren. In het ziekenhuislaboratorium voer je voor sommige analyses de stappen zelf uit en zijn er apparaten 'analyzers' die de analyses voor je doen. En soms is het een combinatie van handwerk en analyzer.

  ''Het is tegenwoordig veel meer werken met ‘analyzers’ dan echt handwerk wat ik in mijn opleiding heb gehad. Hierdoor weet je de principes wel, maar is het ontdekken van verschillende apparaten weer nieuw en uitdagend.'' - Thijs, analist lab Bindingsanalyse UMCG

  De basiskennis van de opleiding is ontzettend belangrijk, je gebruikt het elke dag. Het helpt je te begrijpen wat een apparaat doet, waarom er soms problemen ontstaan en hoe je die oplost. Je kent de principes al en het ontdekken van de voor jou nieuwe apparatuur is uitdagend. 

  Wanneer je werk routine is geworden en je meer uitdaging zoekt, zijn er op elk lab taken als werkspecialist, projecten/research, ICT, werkbegeleiding en kwaliteit. 
   

  ''Het feit dat ik de extra taken zoals projecten en research doe, geeft mij de uitdaging om te ontwikkelen. Het doen van cursussen om je eigen kennis te verbreden wordt ook erg gestimuleerd, wat heel fijn is.'' -Thijs, analist lab Bindingsanalyse UMCG

Heb je nog vragen?

Je kan contact met ons opnemen over werken als analist in het UMCG.

Bessel Schaap
Onderwijsfunctionaris