UMCG

Verpleegkundige specialisaties 

Als je toe bent aan een nieuwe stap in je loopbaan, heb je ruime keuze. In het UMCG is eigenlijk is alles mogelijk! Op deze pagina vind je meer informatie over specialiseren als verpleegkundige.

Specialistisch verpleegkundige

Als algemeen verpleegkundige kun je specialiseren in een bepaald vakgebied, een bepaalde afdeling of een specifieke patiëntencategorie. Kenmerkend voor deze specialisaties is het leren in de praktijk. In het UMCG kun je solliciteren op deze opleidingsplaatsen. Je gaat dan aan het werk op een gespecialiseerde afdelingen terwijl je de opleiding doet. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.
  • Spoedeisende Hulp (SEH) verpleegkunde
    De SEH van het UMCG is het level 1 traumacentrum voor heel Noord Nederland. Het kenmerkt zich door het grote aanbod van patiënten met een tertiaire zorgvraag (zoals multi-traumapatiënten), evenals veel kritiek zieke patiënten.  
    Als SEH verpleegkundige ben je de spil rondom de patiënt; je kijkt, denkt en werkt vooruit rondom je risico-inventarisatie. Je bent verantwoordelijk voor de triage en eerste opvang van patiënten met een acute zorgvraag.  
    Op de SEH hebben we collega’s met combibanen die binnen de acute zorg vallen. De mogelijkheden hiervoor zijn ICV, PACU, CCU, kinderIC, anesthesie medewerker. Hierbij werkt de medewerker een X aantal weken/ maanden afwisselend op beide afdelingen. 

    Intensive Care verpleegkunde
    Een Intensive Care verpleegkundige verleent zorg aan volwassen patiënten met één of meer bedreigde vitale functies binnen de setting van een IC unit. Patiënten dus met een hoog complexe zorgvraag. Vitale functies die moeten worden bewaakt, ondersteund of worden overgenomen. De complexiteit van de zorgvraag maakt dat je werkt in een multidisiplinair team.

    Cardiac Care Unit verpleegkunde
    Werken op een Cardiac Care Unit (CCU)  is werken met patiënten die vaak gedurende korte tijd, zeer intensieve behandeling nodig hebben. Dit stelt eisen aan de verpleegkundige die werkzaam is op een CCU: enerzijds snel en adequaat kunnen handelen en anderzijds oog hebben voor het onverwachtse karakter van deze opname voor de patiënt.

    Medewerker acute interventiecardiologie
    Interventiecardiologie is een specialisatie die in 23 centra in Nederland wordt bedreven. Dotteren en behandeling van hartritmestoornissen vallen bijvoorbeeld onder het specialisme interventiecardiologie. Van de medewerker interventiecardiologie wordt verwacht dat hij bij patiënten met een (snel) veranderende gezondheidstoestand adequaat kan optreden.

    Recoveryverpleegkunde
    Centraal voor de recovery verpleegkundige staat de zorg voor de patiënt die net is geopereerd. Het kan hierbij gaan om een patiënt na een kleine operatie maar met een zeer belastende voorgeschiedenis of om een patiënt na een grote operatie die verder min of meer gezond is.

  • Endoscopieverpleegkunde
    Je hebt als endoscopieverpleegkundige gedurende korte tijd intensief contact met je patiënt. Tijdens endoscopische onderzoeken en behandelingen maak je gebruik van geavanceerde endoscopen en specialistische apparatuur. Het vak stelt hoge eisen aan je technisch-manuele vaardigheden en aan je communicatieve vaardigheden.

    Oncologieverpleegkunde
    In de opleiding Oncologieverpleegkunde maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Je scherpt je vermogen tot klinisch redeneren en je ontdekt nieuwe mogelijkheden om met patiënten te praten.

    Stomaverpleegkunde
    Stomaverpleegkunde is een vak apart. Je verzorgt de voorlichting aan de patiënt en zijn familie, je bepaalt de plek waar de stoma komt en leert de patiënt en diens mantelzorgers hoe zij de stoma moeten verzorgen en je begeleidt hen bij het leren leven met een stoma

    Wondverpleegkundige
    Het werkveld van een wondverpleegkundige is dynamisch en biedt interessante uitdagingen om je verder te specialiseren. Je werkt zelfstandig of in een team en biedt wondzorg aan patiënten. Je observeert en monitort een breed scala aan wonden en stelt een behandelplan op.

    Dialyseverpleegkunde
    Dialyseverpleegkunde is een boeiend vak en volop in beweging. Je verleent hoogcomplexe zorg. Je weet alles van de apparatuur, je weet alles van nierfunctievervangende behandelingen. Bovendien ben je voor patiënten en hun naasten de steun en toeverlaat in een langdurende en vaak intensieve zorgrelatie.

    Deskundige Infectiepreventie
    De keuze voor de opleiding Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg is een keuze voor een prachtig vak. Een vak waarin je microbiologische kennis combineert met kwaliteiten als samenwerken en communicatie. Een vak waarin het draait om de preventie, opsporing en bestrijding van infecties.

  • Obstetrieverpleegkunde
    Als obstetrieverpleegkundige krijg je te maken met een afwisselend vakgebied vol uitdagingen en bijzondere situaties. De geboorte van een kind is een belangrijke transitie in het leven van de vrouw en haar omgeving. Daarnaast zijn er landelijke ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind zorg. Deze ontwikkelingen zorgen dat ziekenhuizen steeds meer visie tonen op gezinsgerichte zorg.

    Kinderverpleegkunde
    Als kinderverpleegkundige verleen je zorg aan kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar. De verschillende leeftijdscategorieën kennen hun eigen ontwikkelingsfasen. Deze diversiteit vraagt om specifieke zorg, zowel in de intra- als extramurale setting. Daarnaast neemt de complexiteit van de zorg steeds meer toe.

    Intensive care Kinderverpleegkunde
    In deze opleiding behandelen we de complexe zorg voor ernstig zieke kinderen. Het observeren, bewaken en ondersteunen en het overnemen van de vitale functies van een kind op een intensive care afdeling staan hierbij centraal.

    Intensive care Neonatologieverpleegkunde
    In deze opleiding behandelen we de complexe zorg voor de ernstig zieke pasgeborene. Het observeren, bewaken en ondersteunen en het overnemen van de vitale functies van de neonaat op een intensive care afdeling staan hierbij centraal.

  • Anesthesiemedewerker
     De anesthesiemedewerker begeleidt de patiënt bij de voorbereiding op de operatie of ingreep. Je assisteert bij het onder narcose brengen en houden van de patiënt of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving.

    Operatieassistent
    Een operatie is een teamprestatie. Als operatieassistent maak je deel uit van dat team. Je voert medisch-ondersteunende handelingen uit. Het vak vergt veel kennis van verschillende specialismen, zoals Algemene chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie, Urologie en KNO en de daarbij behorende operatietechnieken.

    Medewerker operatieve zorg
    Een operatie is een teamprestatie. Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van dat team. Je voert medisch-ondersteunende handelingen uit. Je kunt drie verschillende functies hebben: je bent omloop, je instrumenteert of je assisteert.

  • Wanneer je verpleegkundig specialist wilt worden, volg je de Master Advanced Nursing Practice. Deze opleiding kun je onder andere volgen aan de Hanzehogeschool Groningen. Ook hiervoor geldt dat een opleidingsplaats een vereiste is.