Het werk van Bart

Bart werkt als senior inkoopadviseur facilitair bij de afdeling Inkoop van het UMCG. ‘’Geen enkele Europese aanbesteding is hetzelfde en ik leer elke keer weer iets nieuws.’’

Hoe ik bij het UMCG terecht kwam

Mijn inkoop carrière begon ooit bij de grootste zorgverzekeraar van het Noorden. Daarna heb ik via een detacheringsbureau een aantal mooie inkoopopdrachten voor overheidsorganisaties gedaan. Ik miste de affiniteit met zorg en besloot weer op zoek te gaan. Mijn partner werkte bij het UMCG als verpleegkundige en deelde vaak leuke, maar soms ook heftige verhalen over wat zij daar meemaakte. 

Ook kwam weleens ter sprake hoe bepaalde hulpmiddelen waar zij mee werkte georganiseerd waren in het ziekenhuis. Vanuit mijn inkoopexpertise zag ik dan weleens dat daar wel ruimte was voor verbetering. Dit was een van de redenen om ook bij het UMCG te komen werken en vanuit mijn rol een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zorg. 

De afdeling inkoop

Als afdeling houden we ons bezig met de inkoop van zowel medisch als niet- medische leveringen en diensten en adviseren wij onze opdrachtgevers op het gebied van inkoop. Als senior inkoopadviseur ben ik (naast 11 andere senior inkoopadviseurs) verantwoordelijk voor de tactische inkoop binnen het facilitair domein. De diversiteit van leveringen en diensten die moet worden ingekocht door middel van Europese aanbestedingsprocedures ervaar ik als uitdagend. Geen enkele Europese aanbesteding is hetzelfde en ik leer elke keer weer iets nieuws.  

Een voorbeeld van een mooie aanbestedingsprocedure die ik heb begeleid, is eentje ten behoeve van de afdeling Facilitair. Zo hebben we nieuwe satellietkeukens en maaltijdwagens ingekocht voor ons nieuwe voedingsconcept voor patiënten. Door het plaatsen hiervan is het mogelijk om sneller kwalitatief betere maaltijden aan de patiënt te serveren. Ook heeft het geleid tot minder voedselverspilling, wat zowel duurzaam als kostenverlagend is. 

Het team

Op onze de Inkoop afdeling vormen we een hecht team van 29 collega’s, waar de goede sfeer voorop staat! Vaak genieten we van gezellige koffiemomenten met iets lekkers, wandelen tijdens de lunch naar een van de beste broodjeszaken van Groningen en natuurlijk een flinke dosis humor. Ons team is heel divers. We hebben zowel oudere als jongere collega’s en een aantal werken al lang bij het UMCG terwijl er ook een aantal mensen uit een andere branche komen. We vullen elkaar hierdoor goed aan en we zijn allemaal erg gedreven. 

Wat mijn werk bijzonder maakt

Hetgeen wat ik inkoop is vaak gelijk zichtbaar, dit maakt mijn werk bijzonder. Als ik in de ochtend de hoofdingang binnenloop, zie ik bijvoorbeeld een ingekochte hoogwerker staan waarop een glazenwasser bezig is. Maar ook de koffie die ik uit het apparaat haal. Het is heel tastbaar, iets wat je niet snelt zult vinden bij een andere publieke instantie.