Het werk van Kirsten en Salma

Salma en Kirsten werken op de afdeling hartcatheterisatie. “Het is een heel andere tak van de verpleging. Het is een fijne combinatie van techniek en acute zorg. Je draagt bij aan de interventies die we verrichten en hebt een grote verantwoordelijkheid.” 

Hoe we op de afdeling hartcatheterisatie terecht zijn gekomen

Salma: “Tijdens mijn eerste stage die ik deed voor de opleiding hbo-verpleegkunde, mocht ik met een patiënt mee die voor een procedure naar de afdeling hartcatheterisatie moest. Er ging een wereld voor mij open als het gaat om de rol van verpleegkundige. De combinatie van technisch handelen en de kortdurende zorg voor de patiënt in electieve maar ook acute setting maakte de rol als verpleegkundige anders. Dit wekte mijn interesse. Toen ik in 2021 bijna klaar was met mijn studie, hoorde ik dat je nu ook direct vanuit hbo-verpleegkunde terecht kan op de afdeling hartcatheterisatie. Ik heb gesolliciteerd en na een aantal maanden voorwerken op de algemene cardiologie afdeling mocht ik beginnen aan de opleiding tot MIC.” 

Kirsten: “Ooit ben ik begonnen op de algemene cardiologie afdeling. Hierna heb ik de opleiding tot hartbewaking (CCU) verpleegkundige gedaan in een ander ziekenhuis. Na daar vijf jaar gewerkt te hebben, heb ik de overstap naar het UMCG gemaakt en ben ik op de afdeling hartcatheterisatie gaan werken. Het technischer werken, het korte patiëntencontact en het acute sprak mij erg aan.” 

De afdeling hartcatheterisatie (HC)

Op de HC behandelen we patiënten met een cardiologisch ziektebeeld. De indicaties en behandelingen verschillen, denk hierbij aan acute hartinfarcten, plaatsen van pacemakers en implanteren van hartkleppen. Daarnaast diagnosticeren en behandelen we patiënten met ritmeproblematiek door middel van elektrofysiologisch onderzoek en ablaties. Alle behandelingen komen voor in alle leeftijden, dus zowel volwassenen als ook kinderen. Naast een brede inzetbaarheid, werken we ook in dedicated teams. Zo kan je je nóg verder specialiseren binnen de interventiecardiologie en elektrofysiologie.  

De complexiteit kan in één procedure omslaan van laag complex naar hoog complex, wat betekent dat je altijd alert moet zijn. Plotselinge veranderingen of complicaties die een bedreiging kunnen zijn voor de patiënt worden direct door je gesignaleerd. Je anticipeert hierop. We zijn met elkaar een geoliede machine, hoeven elkaar maar aan te kijken en we weten hoe te handelen en wat we moeten doen. Vervolgens ga je over tot de orde van de dag maar samen dragen we zorg voor de kwaliteit en veiligheid van de patiënt. 

Het team

Het team bestaat uit 35 verpleegkundigen en MBB-ers. Daarnaast werken we nauw samen met andere disciplines, zowel binnen als buiten onze afdeling. We doen regelmatig leuke dingen samen, zoals: teamuitjes, sportactiviteiten en ook wel eens een vrijdagmiddag borrel. 

Ons werk is bijzonder

We zijn onderdeel van een levensbepalend moment voor de patiënten. Wat er gebeurt is soms heftig, dan kunnen we altijd bij elkaar terecht. Patiënten kunnen ernstig ziek binnenkomen en gaan meestal in betere conditie van de afdeling af. Het is heel fijn dat je gelijk resultaat ziet van wat je doet. Dat maakt ons werk uniek. Wat de HC voor ons aantrekkelijk maakt is dat je op een beperkt invasieve manier het verschil voor de patiënt kan maken.