Folkert header

Het werk van Folkert

trainee

Folkert heeft twee jaar als trainee voor het traineeshipprogramma UMCG Next gewerkt: “We doen hier niet alleen de zorg van vandaag maar we werken ook aan de zorg van de toekomst.”

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Na het afronden van mijn studie Change Management ben ik in de Randstad op zoek gegaan naar een groot bedrijf dat spannende dingen doet. Via mijn LinkedIn feed kwam in die periode de vacature voor het UMCG Next traineeship voorbij. Deze vacature prikkelde me; een grote toonaangevende organisatie in het Noorden van het land die een ontzettend grote regio bedient en ook ontzettend belangrijk werk doet. Het gaat over gezondheid; over zieke mensen die hulp verdienen. Al tijdens het sollicitatieproces werd ik langzamerhand een beetje verliefd op de organisatie. Vanuit veranderkundig perspectief vond ik het erg interessant om te zien hoe de verschillende organisatieonderdelen elk met een eigen cultuur, historie en expertise onderling samenwerken. Ook leek het me heel leuk om mee te werken aan de veranderingen die er gaande zijn. Het traineeshipprogramma zelf trok mij ook erg aan: twee jaar lang verschillende opdrachten doen, en veel ruimte voor ontwikkeling.

Ik was betrokken bij veel leuke projectgroepen

Eén van de projecten waar ik aan meegewerkt heb, was de transformatie van bepaalde teams binnen IM-MIT richting agile werken. Later sloot ik ook aan bij P&O projectgroepen. Daar heb ik onder andere meegewerkt aan het medewerkersbelevingsonderzoek. Dit was een onderzoek over hoe men het beleeft om hier te werken en specifiek over welzijn. Ik vind dat een heel belangrijk onderwerp. Ik vond het geweldig om bij te dragen aan het analyseren van de data en dan samen tot een conclusie komen. Het ontwikkeltraject was gericht op persoonlijke ontwikkeling en over ‘hoe werkt het in het UMCG’. Je kreeg een soort tour door het UMCG met verschillende modules over de kerntaken zorg, onderzoek en onderwijs, de organisatieonderdelen van het UMCG en bijvoorbeeld over hoe zorgfinanciering werkt. Dus het was én meewerken aan die mooie veranderingen die er gaande zijn én ook een dag in de week focussen op persoonlijk leiderschap en andere ontwikkelthema’s, zodat je echt een goede collega bent met veel lef die het aandurft om dingen te veranderen en aan te pakken en mee te werken als teamlid. Dat was alles bij elkaar een ontzettend aantrekkelijk plaatje en ook heel leuk om te doen.

Collega trainees

Tegelijk met zes andere trainees ben ik begonnen aan dit traineeshipprogramma. Daarnaast waren er zes mensen die vanuit het Young Professional Programma hetzelfde ontwikkeltraject volgden. Ik vond het heel leuk om dit samen als groep te doen. We gingen een heel spoor in met z’n allen, om beter te worden als mens en als collega. Naast de verschillende modules die bij het traineeship aan bod kwamen hebben we als trainees ook bijeenkomsten georganiseerd om met elkaar te werken aan gemeenschappelijke projecten. Als afsluiting van het traineeship hebben we een eindbijeenkomst georganiseerd. Met een soort computerspel hebben we aan de organisatie laten zien wat we allemaal hebben beleefd en hoe het is om een trainee in het UMCG te zijn.

Een inspirerende organisatie

Eén van de dingen die me natuurlijk bij blijft, is dat ik zo vroeg in mijn carrière bij een organisatie heb gewerkt die zo centraal staat bij zo’n grote maatschappelijke problematiek als COVID-19. Twee van mijn collega-trainees zijn er nauw bij betrokken geweest en zaten in crisisteams. We waren net twee weken als trainees aan het werk toen het begon. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken hoe zo’n organisatie als dit dan zoveel opzet in een crisissituatie als COVID-19. Ook als je kijkt hoe ze dat hebben opgepakt, ook met hybride werken, dat vind ik echt knap. Wat ik ook inspirerend vind, is dat opleiding een prominente rol heeft in het UMCG. Veel mensen hier zijn in opleiding. Er gebeurt hier zo ontzettend veel. Ook onderzoek is erg van belang. De koppeling tussen zorg en onderzoek vind ik erg interessant. We doen hier niet alleen de zorg van vandaag maar we werken ook aan de zorg van de toekomst. In mijn werk vind ik het heel fijn en inspirerend hoe open mensen zijn en hoe graag ze waarde willen toevoegen aan de zorg in Noord-Nederland. Ik heb ook een paar keer mee mogen lopen op een zorgafdeling. Erg mooi om te zien dat er zoveel fijne enthousiaste collega’s zijn die hier elke dag komen en de zorg voor de mensen met liefde en passie oppakken.

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal? Op dit moment hebben we voor deze functie geen vacature. Je kunt het beste onze vacatures in de gaten houden op de website www.werkenbijumcg.nl en je eventueel aanmelden voor onze vacaturenieuwsbrief (via ‘Hou me op de hoogte’).