Verpleegkundigen

Zeggenschapsraden

In het UMCG hebben we een Ondernemingsraad en Onderdeelcommissies voor de clusters. De Ondernemingsraad en Onderdeelcommissies hebben een formele positie in besluitvormingstrajecten over organisatorische veranderingen in het UMCG, o.a. reorganisatieplannen ingevolge de wet op de Ondernemingsraden (WOR).

Ondersteuning Raad van Bestuur bij overleg Ondernemingsraad

Vanuit P&O, team Experts, vindt advisering en ondersteuning plaats aan de (voorzitter van de) Raad van Bestuur en directeur P&O, beiden gesprekspartners ingevolge de wet, bij het formele overleg met de Ondernemingsraad UMCG. Dit brengt onder meer met zich mee dat voor de Raad van Bestuur de vergaderingen tussen RvB en OR worden voorbereid en dat alle mondelinge en schriftelijke communicatie met de Ondernemingsraad via P&O, team Experts, wordt gecoördineerd. Het overleg met Bureau medezeggenschap vindt plaats vanuit dit team.

Vraagbaak Wet op de Ondernemingsraden (WOR)

Het overleg met de Ondernemingsraad en de Onderdeelcommissies van de clusters vindt plaats op basis van de WOR. De CAO UMC kent ook een aantal verplichtingen tot overleg met de OR. Het management kan vragen over de toepassing van de WOR in het UMCG stellen aan P&O, team Experts.

Veranderen in het UMCG

In de situaties waar er organisatorisch veranderingen zijn, is het document veranderen in het UMCG van toepassing. Dit geeft aanwijzingen voor de inhoud van een reorganisatieplan en tevens voor de besluitvorming over een reorganisatieplan. Over de concrete toepassing hiervan en het opstellen van een reorganisatieplan kan P&O, team Experts, adviseren.
Video bekijken Scannen
  • Iedere sector en de Ondersteunende Onderdelen heeft een Onderdeelcommissie. Een sector OC is de formele gesprekspartner van de (sector)directeur. UMC-stafdirecteur P&O en directeur FD treden samen op als gesprekspartners van de OC OO.  

    De OC behandelt zaken van algemene aard van het betreffende onderdeel. Het gaat hier met name om:

    algemeen beleid van het onderdeel
    organisatieveranderingen, werkprocedures
    arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieu
    werktijdregelingen
    De taken en bevoegdheden van de OC zijn vastgelegd in het Instellingsbesluit en de WOR.

    De OC heeft een aantal bevoegdheden:
    Instemmingsrecht
    Adviesrecht
    Recht op informatie
    Initiatiefrecht
    Het instemmingsrecht zal met name aan de orde zijn bij nieuwe werktijdregelingen. Met name het adviesrecht bij reorganisaties komt in de praktijk regelmatig voor. In de reorganisatiecode van het UMCG wordt de rol van de OC bij reorganisaties beschreven. Daarnaast zijn arbo-zaken een belangrijk gespreksonderwerp voor de OC.

    De OC stelt een huishoudelijk reglement op. In dit huishoudelijk reglement wordt onder andere geregeld op welke wijze de vergaderingen plaatsvinden. Ook worden de taken van de secretaris en het stemrecht in de vergaderingen in het huishoudelijk reglement geregeld.
  • De OR wordt gekozen door algemene verkiezingen en vertegenwoordigt de medewerkers in het overleg met de Raad van Bestuur. De OR behartigt en bevordert hierin de belangen en het functioneren van het UMCG als geheel. In dit overleg tussen OR en Raad van Bestuur komen o.a reorganisaties, onderwerpen van het sociaal beleid en financieel-economische aangelegenheden aan de orde.

    De OR heeft een aantal bevoegdheden die zijn vastgelegd in de WOR:

    Instemmingsrecht
    Adviesrecht
    Recht op informatie
    Initiatiefrecht
    Advies bij benoeming bestuurder
    Met name het adviesrecht bij reorganisaties komt in de praktijk regelmatig voor. In de reorganisatiecode van het UMCG wordt de rol van de OR en de OC bij reorganisaties beschreven. De OR adviseert met name bij grotere reorganisaties die het gehele UMCG raken. De OR moet instemming geven op diverse UMCG-brede regelingen op het terrein van het sociaal beleid.  

    Minimaal zes keer per jaar vindt overleg plaats tussen de OR en de Raad van Bestuur. In de Overlegvergadering komen de bovengenoemde onderwerpen aan de orde.
  • Niet over ons, zonder ons is het motto van het verpleegkundig council UMCG.

    Het Council vorm naast de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) de basis van verpleegkundige professionele zeggenschap. Waar de VAR als adviesorgaan van de raad van bestuur vooral adviseert over brede onderwerpen als Koers25 of bijvoorbeeld de zorgondersteuning, richt het Council zich op (deel)onderwerpen en vragen die een directe relatie met de dagelijkse werkpraktijk hebben. De councilleden krijgen concrete vragen en keuzes voorgelegd, die ze ook in het eigen team kunnen bespreken. Gezamenlijk in het Council komen ze via bijvoorbeeld een stemming tot adviezen. Het Council draagt er op die manier aan bij dat verpleegkundig beleid beter is afgestemd op de dagelijkse werkpraktijk van de verschillende afdelingen in het UMCG. Dat is goed voor de zorg en – zeker zo belangrijk – het werkplezier!
  • Het verpleegkundig domein is volop in ontwikkeling. 

    Het VEC wil zich in de komende jaren ontwikkelen naar een toegankelijk en inspirerend expertise (kennis)centrum voor verpleegkundigen en de verpleegkundige organisatie. De plek waar UMCG brede, verpleegkundig inhoudelijke kwaliteit- en beleidsontwikkeling geïnitieerd en gecoördineerd wordt om bij te dragen aan excellente verpleegkundige zorg in een academische omgeving waar verpleegkundigen graag werken.
     
    Om dit te versterken zijn we gestart met vier expertisedomein: 

    ·    Evidence-Based Practices (EBP) & Kwaliteit  

    ·    Onderzoek

    ·    Onderwijs & Opleiding

    ·    EPD, Digitalisering & Innovatie

    In deze teams richten wij ons in de komende tijd vooral op acties rondom het verpleegkundige werkproces en zorgresultaten in samenwerking met het TOP-V programma en verpleegkundige vakbekwaamheid, leerproces en ontwikkeling.
  • Het verpleegkundig platform is in 2018 opgericht als reactie op dat verpleegkundigen weinig zichtbaar waren in de organisatie. Er was op dit moment veel ruis en verpleegkundigen zaten nauwelijks aan tafel waar beslissingen werden genomen over hun vak. Het verpleegkundig platform richt zich op het verbinden en verenigingen van verpleegkundigen, geeft de verpleegkundigen een stem binnen de organisatie en stuurt aan op verpleegkundig leiderschap. Zij halen informatie op vanuit de werkvloer om dit vervolgens in de organisatie te verspreiden.

    Na bijna 6 jaar is het stokje overgenomen. Het nieuwe kernteam bestaat uit; 

    ·       Yvet Koolhof (Orthopedie & Plastische chirurgie) 
    ·       Susie Labberté (Dialyse) 
    ·       Thomas Janssens (SEH) 
    ·       Jeanine Von Hebel (MDL)
    ·       Marjon Hoving (MDL)
    Het kernteam zal hun krachten bundelen en blijven streven naar verpleegkundig zeggenschap, ontwikkeling en verbinding tussen alle verpleegkundigen in het UMCG. Er worden ideeën vanuit de praktijk omgezet in acties, zonder dat daarbij beleidsverandering noodzakelijk is. 

    Binnen het UMCG werkt het verpleegkundig platform veel samen met de CNO, VR, VEC en het verpleegkundig council. 

    Het verpleegkundig platform kijkt er naar uit om samen met de pioniers aan de slag te gaan! Op dit moment heeft het verpleegkundig platform ongeveer 15 pioniers. Dit zijn enthousiaste verpleegkundigen, die naast hun werk in het UMCG een actieve bijdrage leveren aan het verpleegkundig platform. 
  • De VR zet zich in voor jou! Wij zijn een onafhankelijk adviesorgaan van, voor en door verpleegkundigen. De VR oefent namens de verpleegkundige beroepsgroep invloed uit op het ziekenhuisbeleid door het geven van gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur.

    Daarnaast spreken wij met verschillende partijen:

    ·       Hoofdverpleegkundigen Netwerk
    ·       Het Verpleegkundig Platform
    ·       Verschillende directeuren 
    ·       VAR NFU breed
    ·       Andere gremia, zoals het Stafconvent, de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad 

    Via een breed intern en extern netwerk kan de VR vervolgens meedenken tijdens de vorming van beleid.

    De VR signaleert, denkt mee en adviseert om zo de kwaliteit van de verpleegkundige zorg en de deskundigheid van verpleegkundigen te waarborgen en te verbeteren. Zo dragen we uiteindelijk bij aan de kwaliteit van zorg en de tevredenheid van onze patiënten.

    De VR telt moment vijf leden. De leden van VR hebben een verpleegkundige achtergrond en bekleden verschillende functies in het UMCG. De VR is daarmee een afspiegeling van de beroepsgroep: zowel de verschillende verpleegkundige functies als leidinggevende en beleidsmatige functies zijn vertegenwoordigd. De VR wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris en vergadert wekelijks.

    Het lidmaatschap van de VR is voor de duur van drie jaar en kan eenmaal met dezelfde periode verlengd worden. Vacatures van de VR worden door middel van werving en selectie ingevuld.