Verpleegkundig management

Ontdek de managementfuncties als verpleegkundige.

Management functies verpleegkundigen

Als regieverpleegkundige ben je de regisseur van het zorgproces in een werkeenheid waarin je verantwoordelijk bent voor de coördinatie van hoog complexe, multi-/ interdisciplinaire verpleegkundige zorg voor een diverse groep patiënten. Je speelt een cruciale rol bij het organiseren en plannen van zorgtaken, waarbij je patiënten toewijst aan collega’s, operationele sturing geeft en toezicht houdt op het verpleegkundig zorgproces.

In de functie van hoofdverpleegkundige ben je als verantwoordelijke voor de organisatorische eenheid betrokken bij het ontwikkelen en implementeren van nieuw verpleegbeleid en -procedures. Je superviseert de team- en beroepsontwikkeling van verschillende verpleegkundige functies en andere zorgverleners. Daarnaast participeer je in beleid en beheer van de afdeling en draag je bij aan de beroepsontwikkeling op eenheidsniveau. Je leidt en coördineert werkprocessen, waarbij je randvoorwaarden invult, het verpleegkundig beleid uitvoert, en een communicatiestructuur opzet. Je evalueert de continuïteit en kwaliteit van de zorg, analyseert systematische rapportages, en optimaliseert processen door veranderingen te initiëren en implementeren. Ook signaleer en los je knelpunten op en adviseer je de manager zorg.

Wil je groter denken; denk dan aan een functie als manager zorg en bedrijfsvoering, CNO of CNIO.

  • Heeft als taak om te zorgen voor de effectieve integratie van informatietechnologie in het verpleegkundig domein. In deze functie draagt de CNIO de verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen, implementeren en optimaliseren van informatiesystemen en technologische oplossingen die de verpleegkundige zorg ondersteunen en verbeteren. De CNIO werkt samen met het verpleegkundig personeel, IT-professionals en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat de informatietechnologie naadloos aansluit op de behoeften van de verpleegkundige praktijk.

     
    Specifieke taken van de CNIO omvatten onder andere:

    • het adviseren bij de selectie en implementatie van elektronische patiëntendossiers (EPD’s)
    • het bevorderen van het gebruik van digitale tools en technologieën in de verpleegkundige zorg
    • het leiden van initiatieven voor het opleiden en trainen van verpleegkundigen in het gebruik van nieuwe technologische systemen.
    De CNIO fungeert als brug tussen de verpleegkundige gemeenschap en de IT-afdeling, waarbij de focus ligt op het waarborgen van een geïntegreerde en efficiënte digitale infrastructuur die de kwaliteit van de verpleegkundige zorg bevordert.
  • De Chief Nursing Officer (CNO) bij het UMCG is belast met het ontwikkelen en sturen van het verpleegkundig beleid, alsmede het bijdragen aan het strategisch beleid van de organisatie. Als voorzitter van het Verpleegkundig portefeuilleoverleg en in samenwerking met andere verpleegkundige leiders, is de CNO verantwoordelijk voor het opstellen van het verpleegkundig meerjaren strategisch beleid en jaarkalender. De functie omvat:
    • het bevorderen van verbinding tussen theorie, kennisontwikkeling en de verpleegkundige beroepspraktijk,
    • het stimuleren van innovaties en samenwerking binnen en buiten het UMCG,
    • het waarborgen van het verpleegkundig kwaliteitssysteem op UMCG-niveau.
    Als leidinggevende in het verpleegkundig domein, faciliteert de CNO operationele en organisatorische zaken en draagt bij aan de bedrijfsvoering van het dwarsverband. Bovendien is de CNO medeverantwoordelijk voor het budget en de jaarlijkse begroting van VAR/VR en UMCG-brede verpleegkundige projecten. De functie vereist contacten met de Raad van Bestuur, interne verpleegkundige organen en externe stakeholders op regionaal, nationaal en internationaal niveau.

    De CNO en de directeur Patiëntenzorg zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het dwarsverband, waarbij de CNO specifiek belast is met de ontwikkeling van het verpleegkundig domein. Deze rol draagt bij aan excellente (verpleegkundige) zorg in een aantrekkelijk UMCG, waar aandacht is voor de professionele identiteit van verpleegkundigen en hun relatie met alle kerntaken van de organisatie.

    De CNO rapporteert hiërarchisch aan de Raad van Bestuur en deelt gemeenschappelijke taken met de directeur Patiëntenzorg, zoals het uitvoeren van integrale taken, bijdragen aan de bestuurscyclus en zorgdragen voor personele, organisatorische en financiële aangelegenheden binnen het dwarsverband. 
     
  • De Cluster Manager Zorg is binnen het cluster is belast met het bepalen van het beleid en de uitvoering van het personeelsmanagement in samenwerking met het bestuur en de Chefs de Clinique.

    De verantwoordelijkheid voor het verpleegkundig (zorg)beleid, inclusief kwaliteit en veiligheid op de betrokken afdelingen, valt onder de taken van deze functie. Daarnaast behoort het aansturen en coachen van hoofdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants tot de verantwoordelijkheden.
    Het beheer van het budget voor de zorgfaciliteiten in het cluster, inclusief de efficiënte inzet van formatie, bedden en middelen, behoort tot de taken van deze functie. Een rol spelen in de ontwikkeling van zorgpaden en leiden of deelnemen aan cluster brede projecten of thema’s, waarbij de functie wordt gecombineerd met participatie, maakt eveneens deel uit van de taken.