Marlous header

Het werk van Marlous

Marlous werkt als verpleegkundig specialist in opleiding op de IC Neonatologie.

Ik begon als kinderverpleegkundige

Tijdens de opleiding HBO verpleegkunde had ik een fijne ervaring met het werken met pasgeborene. Nadat ik de opleiding in Leeuwarden afrondde keek ik breed rond naar de mogelijkheden om mij als verpleegkundige verder te specialiseren. Ik solliciteerde bij de IC Neonatologie van het UMCG en kreeg het advies om als tussenstap ervaring op te doen als kinderverpleegkundige.

Achteraf begrijp ik goed hoe waardevol die extra werkervaring is voordat je op de IC Neonatologie start. Nadat je afgestudeerd bent ontwikkel je nieuwe vaardigheden ten aanzien van kennis en zelfstandigheid.

Ik koos voor de IC Neonatologie

Tijdens het volgen van de kinderaantekening besefte ik dat ik meer (technische) uitdaging en verdieping zocht in mijn werk. De intensieve en technische zorg in combinatie met de zorg voor een pasgeborene waren voor mij redenen om voor de IC Neonatologie te kiezen. Daarnaast vind ik het heel waardevol om ouders te kunnen begeleiden in deze indrukwekkende periode.

Plezier hoort er ook bij

Tijdens het werk hebben we ook plezier met elkaar en met de ouders. In sommige situaties is het fijn als bepaalde gesprekken wat luchtiger zijn. Wel ervaren ouders het ook als prettig als je aandacht hebt voor de ernst van de situatie en hen daarin kan begeleiden. Als verpleegkundige is het ook erg belangrijk om ouders moed te geven en vooruit te laten durven kijken. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk, en ook als ik een paar dagen vrij ben geweest ben ik nieuwsgierig ‘wie ligt er’?.

Het werken op de IC Neonatologie is speciaal

Als verpleegkundige op de IC Neonatolgie weet je nooit hoe het beloop van een opname is, verloopt het positief of negatief? Het is belangrijk om ouders altijd goed te begeleiden in het proces en open en transparant zijn. Daarnaast bevorder je het verwerkingsproces door duidelijke informatie te geven. Je wilt voorkomen dat ouders met vragen blijven zitten.

De opleiding tot verpleegkundig specialist

Inmiddels volg ik ook de opleiding tot verpleegkundig specialist. Ik ben verpleegkundige in hart en nieren, maar ik wilde graag meer verdieping in mijn werk. Tijdens de tweejarige opleiding leer je denken vanuit een medisch aspect. Afnamen van de ALECOBO, uitvoeren van lichamelijk onderzoek en nadenken over differentiaal diagnoses. Daarnaast wordt er altijd een koppeling gemaakt aan de verpleegkundige diagnoses. 

Als verpleegkundig specialist zorg je voor continuïteit van de zorg. Je bent de hele week aanwezig waardoor je het beloop volgt en daarbij ouders spreekt en bijstaat gedurende opname. Daarnaast draag je bij aan verdieping van scholing binnen het team doormiddel van korte scholingsmomenten en bij scholing aan andere centra. Ik vind het een mooie toevoeging aan mijn werk.