Voordat ik bij het UMCG solliciteerde
werkte ik als regisserend wijkverpleegkundige. Ik wilde het over een hele andere boeg gooien en besloot te solliciteren op een vacature bij de afdeling Hematologie van het UMCG. In mijn werk als wijkverpleegkundige kwam ik ook regelmatig oncologische patiënten tegen, dus ik had al affiniteit met de patiëntencategorie. Daarom sprak het werken binnen de specialismen oncologie en hematologie mij erg aan. Daarnaast werd ik enthousiast van de combinatie tussen psychosociale en kritieke, technische zorg en de complexe casuïstiek.
De overstap van de thuiszorg naar het ziekenhuis was groot en in het begin ook best pittig. Ik kwam op een complexe afdeling terecht en moest wennen aan werken in een ziekenhuis. De patiënten gedragen zich hier ook heel anders dan in de thuiszorg. In de thuiszorg ben jij als verpleegkundige bij de mensen thuis en hier zijn ze bij ons te gast. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en ik heb geen spijt van de keuze die ik gemaakt heb.
Van het specialisme hematologie
wist ik nog niet veel voordat ik hier kwam werken. Ook nu leer ik nog steeds elke dag nieuwe dingen. Wanneer je hier een jaar werkt dan krijg je een hematologie opleiding aangeboden. Dit is een scholing van 6 maanden die door de afdeling zelf georganiseerd wordt. Daarnaast is het wenselijk dat in ieder geval de helft van de verpleegkundigen op de afdeling de oncologie opleiding heeft gedaan. Met die opleiding ben ik op dit moment bezig en deze duurt 14 maanden. Hierna wil ik graag ook nog de High Care opleiding gaan doen. Een opleiding naast mijn werk is voor mij goed te combineren. De lesdagen vallen binnen mijn contracturen en het voorbereiden van de lessen en het studeren voor toetsen doe ik thuis. Ik vind het heel leuk om mezelf te blijven ontwikkelen, dus als ik die kans krijg, dan pak ik hem.
Een gemiddelde werkdag
bestaat bij ons op de afdeling eigenlijk niet. Natuurlijk zijn er standaard werkzaamheden die elke dag terug komen, maar verder zijn de werkdagen erg wisselend en dynamisch. Ik vind dit erg leuk, want het betekent dat ik continu moet schakelen en soms creatief met zaken moet omgaan. Die afwisseling komt met name door de patiëntencategorie waar we mee werken. De situatie van deze patiënten kan met het uur veranderen. Er liggen hier op de afdeling patiënten met een oncologische, hematologische aandoening, zoals acute leukemie of lymfomen. Over het algemeen zijn deze patiënten ernstig ziek. Sommige patiënten zijn overgeplaatst vanuit een ander ziekenhuis, omdat ze daar uitbehandeld zijn.
Patiënten krijgen hier bijvoorbeeld een stamceltransplantatie en we doen ook veel CAR T-celtherapie. Dat is een behandeling met genetisch gemanipuleerde cellen. Die patiënten weten van te voren dat er een kans bestaat dat ze op de IC terecht komen. Eigenlijk maken we mensen eerst nog een beetje zieker, met als doel patiënten te genezen of hun leven te verlengen. Ik moet ze daar als verpleegkundige doorheen zien te krijgen. Omdat de patiënten geen afweer hebben, zijn ze infectie gevoelig. Daarom mag op de afdeling niet te veel bezoek komen en staan hier geen bloemen en planten. We zien relatief veel jonge patiënten met hematologische aandoeningen, mede omdat een categorie oudere patiënten niet meer in aanmerking komt voor bepaalde behandelingen.
Als verpleegkundige op de afdeling
ben ik verantwoordelijk voor de patiënten die hier op de afdeling liggen. Ik ben, op alle vlakken, continu bezig met de zorg voor deze patiënten. Op deze afdeling voel ik mij écht verpleegkundige. Dit komt omdat ik alle onderdelen, van wat voor mij het vak van verpleegkundige betekent, terug zie komen in mijn werk: psychosociale zorg, palliatieve zorg, technische zorg en ik ben ook veel bezig met klinisch redeneren. Patiënten liggen vaak redelijk lang bij ons op de afdeling, gemiddeld een maand. Ik zie veel verdriet en leed bij de patiënten, maar het is verrassend hoe je het met humor vaak ook weer lichter kunt maken voor mensen. Ik merk dat ik ander contact heb met patiënten van mijn eigen leeftijd, omdat je in dezelfde levensfase zit. Natuurlijk hebben zij een heel ander leven omdat ze ziek zijn, maar je communiceert toch anders met elkaar. Aan de andere kant komt het dan ook wel dichtbij.
We werken op de afdeling
met een vrij jong team. Ik denk dat deze afdeling aantrekkelijk is voor jonge verpleegkundigen, omdat het vrij technische zorg is. In de thuiszorg werkte ik natuurlijk altijd zelfstandig en wat ik hier vanaf dag één merkte is dat je hier echt in een team werkt. Je moet het samen doen en je bent ook echt afhankelijk van elkaar. Om de dag goed door te komen heeft iedereen elkaar nodig. Ik vind het een heel fijn team, de sfeer is goed en er is ook altijd ruimte voor humor.
Ik werk op de afdeling samen met collega verpleegkundigen, voedings- en zorgassistenten en medisch specialisten. Daarnaast werk ik regelmatig samen met diëtisten, fysiotherapeuten, een mondhygiënist, transplantatieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Daarnaast werken we veel samen met de afdeling Research, die alle studies doen en coördineren dat wij alle informatie op de juiste manier documenteren. Verder hebben we veel contact met psychologen en maatschappelijk werk.
Kunnen bijdragen aan
bijzondere momenten in het leven van een patiënt is heel speciaal. Zo lag hier een keer een patiënt die heel graag aanwezig wilde zijn op de bruiloft van zijn dochter. We hebben dat toen voor hem kunnen regelen in samenwerking met de wensambulance. Mijn collega heeft hem voor de gelegenheid helemaal netjes aangekleed in pak. Hij is heel kort op de bruiloft geweest en moest ook weer snel terug naar het ziekenhuis, maar dat zijn de mooie momenten van ons werk.
Ben je enthousiast geworden van dit verhaal en wil je meer ontdekken? Neem dan contact op met Mirjam Dijkhuizen, hoofdverpleegkundige Hematologie, telefoonnummer: 06 5525 7158, e-mailadres: [email protected].
Meteen solliciteren kan natuurlijk ook. Klik hier voor de vacature.