Het werk van Carin

Carin werkt al vijftien jaar met veel plezier bij de Academische Huisartsenpraktijk Groningen in het UMCG. Als doktersassistent is ze het eerste aanspreekpunt voor patiënten. “Ik houd van de afwisseling, elke dag is hier weer anders. Het is dankbaar werk en ik heb ook nog eens veel gezellige collega's.”

Ik ben geboren in Hattem

bij Zwolle en kwam naar Groningen omdat mijn vriend daar Geneeskunde ging studeren. Ik ben toen zelf de opleiding tot medisch secretaresse gaan doen en daarna die tot doktersassistent. Na mijn afstuderen werkte ik eerst in een solopraktijk. Die is uiteindelijk opgegaan in de Academische Huisartsenpraktijk Groningen (AHG) en daar werk ik nog steeds met veel plezier. In de solopraktijk werkte ik veel alleen, nu werk ik met meerdere collega's nauw samen en dat bevalt heel goed.

Als doktersassistent

is elke dag weer anders. Soms doe je veel telefonische triage en ook baliewerkzaamheden, zoals urine aannemen of nieuwe patiënten inschrijven. De andere dag doe je dingen als oren uitspuiten, een uitstrijkje maken of wratten aanstippen. Ook helpen we de huisartsen bij het doen van kleine chirurgische ingrepen. Maar de administratie en het beantwoorden van e-mails hoort er ook gewoon bij. Deze afwisseling maakt het werk erg mooi.

Het is dankbaar werk

dat we doen. De mooiste momenten zijn bijvoorbeeld als ik net een oor heb uitgespoten. Dan zijn mensen zo blij dat ze weer wat kunnen horen! Als doktersassistent ben je een luisterend oor. Je kan er echt voor iemand zijn. Alleen al de vraag 'hoe gaat het met u' kan veel losmaken. En dan is het mooi dat je kan luisteren en eventueel iemand, in overleg met de huisarts, kan doorverwijzen naar de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). Empathie kunnen tonen is dus een belangrijke eigenschap als doktersassistent, net als flexibel en klantvriendelijk zijn. Ook als je te maken hebt met agressie aan de balie, wat gelukkig niet heel vaak voorkomt, moet je zelf altijd rustig kunnen blijven.

Er zijn speciale spreekuren

die ook door de doktersassistenten worden gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld het soa-spreekuur dat door een aantal collega's zelf is opgezet. We zijn hierin zelfs een voorbeeld voor andere huisartspraktijken. Omdat we veel studenten hebben als patiënt zit het spreekuur altijd vol. Het is een grote praktijk met in totaal 10.000 patiënten verdeeld over 2 locaties, 9 huisartsen en 12 doktersassistenten. Als doktersassistent werk je op een van de locaties voor 4 huisartsen. De huisartsen werken in duo's en als assistent ben je aan zo'n duo gekoppeld, waardoor je toch een goede band met je patiënten kunt opbouwen.

Het team

is erg gezellig. We zijn heel open in de communicatie en durven elkaar op een goede manier aan te spreken als dat nodig is. Er wordt hier altijd aandacht besteed aan de Dag van de Doktersassistent en we hebben gezellige teamuitjes. En ook op minder leuke momenten zijn we er voor elkaar. We hebben regelmatig werkoverleg met de assistenten onderling, maar ook gezamenlijk met de huisartsen. Ook overleggen we over nieuwe protocollen en is er nascholing. Eens in de zes weken geeft een van de huisartsen een speciale scholing voor de doktersassistenten, maar we mogen ook altijd zelf extra scholing aanvragen. Daar is hier veel ruimte voor.

Het bijzondere van deze huisartsenpraktijk

is dat de huisartsen ook wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven. Een van de doktersassistenten helpt daar ook aan mee. Zij zorgt ervoor dat genoeg patiënten mee willen doen aan de onderzoeken en doet ook de administratie. De AHG is ook een opleidingspraktijk. Dat betekent dat we regelmatig allerlei stagiaires begeleiden. Dat zijn bijvoorbeeld huisartsen in opleiding, maar ook aankomende doktersassistenten of praktijkondersteuners.

Ik ben trots

op de projecten die we hier samen opzetten en doen. Zo hebben we een project in een verzorgingshuis, waarbij een doktersassistent samen met een praktijkondersteuner een spreekuur houdt. Dan spuiten we daar bijvoorbeeld oren uit, zodat patiënten niet naar ons hoeven toe te komen. Bij ons kunnen alle collega's tijdens het werkoverleg een voorstel doen voor een project dat we samen kunnen oppakken. Zo kunnen we door goed samen te werken en naar onze patiënten te luisteren het nog beter doen. Niet alleen een protocol volgen, maar echt goed naar iemand kijken en luisteren. Wat heeft iemand nodig en hoe kunnen we dat zo goed mogelijk regelen? Zo zetten we samen de patiënt centraal. Dat is de kracht van onze huisartsenpraktijk.

Heb je nog vragen?

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt over het werken bij het UMCG.

Sandra Team Recruitment