Vivian header

Het werk van Vivian

Vivian is huisarts en werkt sinds april 2020 als groepsbegeleider bij de Huisartsopleiding UMCG. Ze begeleidt twee dagen per week veertien AIOS: “Ik ben iedere week weer verrast wat de AIOS hebben meegemaakt. Ze kunnen dit met mij en met elkaar delen in een veilige omgeving als ze even terugkomen op het instituut.”

Ik groeide op in Suriname

en studeerde Geneeskunde in Antwerpen. Daar heb ik mijn man ontmoet. Hij is Fries en nam me mee naar het Noorden. Ik deed vervolgens de opleiding tot huisarts in Groningen en hij werd internist. Inmiddels ben ik bijna dertien jaar huisarts. Het onderwijs trok me altijd. Na mijn afstuderen als huisarts ben ik bij het Klinisch Trainingscentrum (KTC) gaan werken en gaf ik college aan coassistenten. Nu werk ik naast mijn baan als huisarts alweer een jaar als groepsbegeleider bij de Huisartsopleiding. Eén dag in de week besteed ik aan groepsonderwijs en de andere dag draait het om individuele begeleiding en planning.

Werken met lerende mensen

vind ik heel leuk en geeft me energie. Ik breng mijn werkervaring en kennis mee, maar ook mezelf als mens en mijn visie op het werk. Natuurlijk zijn er kaders vanuit de opleiding, maar je kunt ook zelf veel meegeven. Ik mag de AIOS uitdagen en inspireren en zie dan hoe ze zich ontwikkelen tot unieke dokters. Ik zie ze leren van elkaar en als groep. Veiligheid is daarbij heel belangrijk: de veiligheid en ruimte om jezelf te kunnen zijn. Als groepsbegeleiders worden we vanuit de huisartsopleiding ook gecoacht hoe dit veilige leerklimaat, waarin AIOS met én van elkaar leren, onderwijskundig optimaal te faciliteren. 

De visie van de Huisartsopleiding

spreekt mij aan: we leiden op tot huisartsen met praktische wijsheid. Je moet als huisarts steeds opnieuw zoeken naar het juiste midden. Wat is in déze context op dít moment het beste voor déze patiënt? Dat bepaal je uiteindelijk samen met die patiënt. Dat is ook hoe ik zelf dokter en die vaardigheden wil ik de AIOS dan ook graag meegeven: het ontwikkelen en toepassen van praktische wijsheid.

Als groepsbegeleider ben je het aanspreekpunt

voor de AIOS en hun opleiders in de huisartspraktijk. Je bent de verbinder tussen hen en de opleiding. Het is de uitdaging om alle belangen in de gaten te houden. Ik ben toegankelijk en goed bereikbaar voor de AIOS en de opleiders. Ze kunnen altijd contact zoeken en doen dat ook als het nodig is. De opleiders doen het grote opleidwerk en ik faciliteer hen daarbij. Ik zie mezelf als een soort gastvrouw, hun aanspreekpunt voor de opleiding.

Ik vorm een team

met een psycholoog. Samen begeleiden we een groep AIOS. In samenspraak met de AIOS geven we vorm aan de terugkomdagen. We faciliteren en begeleiden die dagen en organiseren de intervisie. M'n collega en ik delen de zorg voor onze groep en zijn erg betrokken bij hun hele wel en wee. Goed samenwerken is dus erg belangrijk. Daarom gaan we af en toe samen wandelen. Dan heb je het ook over andere dingen dan de AIOS, want je moet elkaar echt persoonlijk leren kennen om te ontdekken hoe je elkaar goed aanvult. Ontdekken waar je collega goed in is en hoe je die in zijn of haar kracht zet. Als je de rollen goed kunt verdelen, werk je allebei het beste. Dan kan je samen terugkijken op een geslaagde dag. De AIOS voelen dat ook als de samenwerking goed is.

De combinatie met werken als huisarts

brengt veel afwisseling. Het werk als groepsbegeleider houdt me ook scherp als huisarts en geeft me veel plezier. Ik leer, naast didactische vaardigheden, ook inhoudelijk samen met de AIOS en heb meer aandacht voor huisartsgeneeskundige zaken die eigenlijk al routine waren geworden. De kapstok die ik de AIOS geef, kan ik zelf ook weer gebruiken en op terugvallen als ik het nodig heb. Andersom neem ik mijn eigen ervaringen en verhalen mee. Want wat ik in de huisartspraktijk met patiënten, coassistenten en AIOS mee maak, is weer voeding voor de opleiding.

Heb je nog vragen?

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt over werken bij het UMCG.

Susan
Susan Team Recruitment