Het werk van Sacha

Ik ben Sacha en vierdejaars student HBO Verpleegkundige in het traject Boeien en binden. Op dit moment loop ik stage op de Neurochirurgie. Mijn derdejaars stage deed ik in het Tuberculosecentrum en in het 2e jaar heb ik stage gelopen in Oldenburg op de afdeling Traumachirurgie.

Het traject

Vanaf dat ik jong ben zie ik mijzelf in het ziekenhuis werken en mede daarom koos ik voor het Boeien en Binden traject. Ik verwachtte dat ik me hierin zou kunnen ontwikkelen tot een verpleegkundige met kennis van klinisch redeneren en het werken in een universitair ziekenhuis. Ik merk dat ik -door de beide stages in het UMCG- mijzelf veel meer uitdaag en elke dag weer veel nieuwe dingen leer. Daarnaast zorgt het UMCG voor extra onderwijs, waardoor je meer verdieping krijgt en ook tijdens je stage nog actief bezig bent met het opdoen van informatie.

Mijn werk

Mijn doorsnee week bestaat uit 4 dagen stagelopen: dagdiensten (07.30-16.00) of late diensten (15.00-23.30). Tijdens mijn stagedagen ben ik bezig met het verlenen van zorg en het uitbreiden van mijn zelfstandigheid. Daarnaast verdiep ik me in de ziektebeelden en klinisch redeneren. Eens per drie weken heb ik een onderwijsdag: ‘s ochtends met de docent vanuit de Hanzehogeschool en ‘s middags onderwijs vanuit het UMCG. Ik vind het vooral fijn om in de praktijk bezig te zijn en ervaringen op te doen! Het leukste aan mijn werk vind ik het aandacht geven aan patiënten waardoor ze zich gezien voelen. In mijn stage in het Tuberculosecentrum waren veel patiënten met andere culturen en achtergronden. Door met hen in gesprek te gaan leer je veel over wat zij hebben meegemaakt en leer je daar zelf ook beter mee om te gaan. De moeilijke momenten zijn wanneer patiënten weinig hoop meer hebben en hier emotioneel over zijn. Omdat ik zelf nog jong ben en nog niet heel veel ervaring heb vind ik het soms lastig om hiermee om te gaan.

Betrokken begeleiders

Op de afdeling word je begeleid door één of twee werkbegeleiders die op de hoogte zijn van je ontwikkeling en voortgang. Het is fijn om deze aanspreekpunten te hebben en met hen mijn opdrachten te kunnen bespreken. Ook is de regieverpleegkundige betrokken, bij haar kan ik terecht als er dingen zijn die ik niet met mijn begeleiders kan bespreken. De UMCG-docent is meer op de achtergrond en houdt zich bijvoorbeeld bezig met het leerklimaat op de afdeling. Tot nu toe heb ik alleen maar leuke begeleiders gehad die erg betrokken waren bij mijn ontwikkeling! 

Contact met klasgenoten

Ik ben deze laatste twee jaar van de opleiding in het UMCG aan het leren in een vaste groep van ongeveer 35 verpleegkundigen. Ook heb ik nog steeds contact met klasgenootjes uit de eerste twee jaar van de opleiding. In het reguliere programma kun je in elke zorginstelling stagelopen en ik vind het interessant om te horen welke ervaringen zij hebben gehad. Voor bepaalde opdrachten van school heb ik contact met hen over hoe zij dit hebben gedaan en werken we soms ook samen aan opdrachten. 

Extra stage tijdens de minor en scriptie in het UMCG

Een ander onderdeel van dit traject is dat je tijdens je minor nog twee dagen per week stageloopt op je eerste stage afdeling om extra verdieping te krijgen. Persoonlijk vond ik dit erg fijn, omdat je dan op de werkvloer bewuster bezig bent met de zorg die je levert. Zo leer je tijdens de minor de ABCDE-methodiek en in de praktijk heb je de tijd om dit in je dagelijks handelen te verwerken. Ook voer je je scriptie uit in het UMCG, waarbij je zelf je onderwerp kunt kiezen. Omdat het UMCG veel bezig is onderzoek, kun je onderdeel zijn van een groot onderzoek. Ik vond het fijn dat er ook echt geluisterd werd naar de uitkomsten van het onderzoek dat ik gedaan heb. 

Extra uitdaging en meer inspraak

Het grootste verschil tussen het reguliere programma en het Boeien en Binden traject vind ik de extra uitdaging die dit traject je biedt heeft. In het vierde jaar mag je zelf een voorkeur opgeven voor een stageplaats; zo heb je meer inspraak op je leertraject dan in de reguliere HBO-V. Daarnaast zorgt het UMCG voor extra onderwijs en doe je als verpleegkundige in opleiding veel ervaring en kennis op doordat het een universitair ziekenhuis is!

Erg belangrijk: leuke collega’s

Op beide afdelingen waar ik stage heb gelopen waren alle verpleegkundigen heel aardig en had ik gelijk het gevoel dat ik betrokken was bij het team. Collega's zijn belangrijk omdat je met hen ervaringen kunt delen. Zij begrijpen wat je meemaakt omdat iedereen een keer stagiaire is geweest. Daarnaast zorgen mijn collega's ervoor dat ik elke dag met plezier naar stage ga! 

Lees hier meer over het Boeien en binden traject. 

Sasha heeft het Boeien en binden traject afgerond en is momenteel vast in dienst op de Neurochirurgie.