Neurocare header

Het is hollen of stilstaan op de Neurocare

Soms zijn patiënten voldoende hersteld om de intensive care te verlaten, maar zijn ze nog te ziek en hebben ze te veel zorg nodig om naar een gewone verpleegafdeling te gaan. Voor die categorie patiënten is in oktober vorig jaar de Neurocare geopend, een samenwerking tussen neurochirurgie (K1) en neurologie (K2). De afdeling draait op volle toeren. Met vandaag de verpleegkundigen Nick en Natasja van K1 en Iris en Sander van K2 aan het roer.

Met een rode kleur op de wangen komt Sander Gerrits de sluiskamer uit. Hij heeft net z’n beschermende kleding uitgedaan. In de geïsoleerde kamer verpleegt hij een patiënt met epilepsie, die ook besmet is met de ziekenhuisbacterie MRSA . Collega Iris Vergeer haalt hem wat te drinken. Op de gloednieuwe afdeling is het samenwerken en van elkaar leren wat de klok slaat. “We deden al aan uitwisseling van collega’s”, vertelt Natasja Ahlers. “Maar de samenwerking die we nu hebben tussen neurologie en neurochirurgie is echt heel goed.” De verpleegkundigen werken om en om op de Neurocare en de eigen afdeling . 

Continu zorg nodig

Het is tien uur ’s ochtends en vijf van de negen bedden zijn bezet. Vier patiënten hebben een herseninfarct of hersenbloeding gehad en worden extra geobserveerd. Ze hebben continu zorg nodig en passen daarom niet op een gewone verpleegafdeling . “Er liggen nu heel veel oudere patiënten”, vertelt Iris. “Als je hier een paar weken geleden was gekomen, was de gemiddelde leeftijd 23 jaar. Toen lagen hier  allemaal jongeren die een ongeluk hadden gehad.” Het is nu rustig, maar dat kan ieder moment veranderen. Regelmatig ligt de afdeling helemaal vol.

Doorstroming

Samen met Natasja vertrekt Iris naar de IC om een patiënt die een hersenbloeding heeft gehad, op te halen. “Die patiënt is stabiel, dus die kan naar ons.” De Neurocare zorgt voor betere doorstroming, op zowel de IC als de verpleegafdelingen. Dat is fijn, weet Nick de Ruiter: “Op K1 had ik vaak zo’n complexe patiënt die heel veel aandacht vroeg. De zorg voor mijn gewone patiënten kwam dan op de schouders van collega’s terecht. Dat filter je er nu uit. Hier heb ik maximaal twee tot drie patiënten waar ik de hele dag mee bezig ben. Heel leuk om te doen.”

Vla lepelen

De nieuwe patiënt heeft een plekje gekregen. Natasja helpt bij het eten van vla. Zo intensief kan de zorg hier zijn, sommige patiënten zijn volledig afhankelijk. “Ik vind deze complexe patiënten heel erg interessant”, zegt Sander. Hij werkte eerder in een verpleeghuis en zocht meer uitdaging. Die vindt hij hier: “Neurologie is zo bijzonder. Er gebeurt iets kleins in het hoofd met grote consequenties. Het heeft invloed op het hele lichaam. Op praten, plassen, op de hormoonhuishouding, op alles.”

Priester aan de deur

De vier verpleegkundigen zijn continu in touw, even is er tijd voor een collega die afscheid neemt. Maar de rust is van korte duur. Een van de patiënten is voldoende hersteld om naar een verpleegafdeling te gaan. Nick is bij een patiënt die klaagt over pijn door een drain in z’n hersenen. “Het is hier hollen of stilstaan”, zegt Sander, om vervolgens  weer in de sluiskamer te verdwijnen. Ondertussen rinkelt de telefoononophoudelijk. Vaak zijn het familieleden die willen weten hoe het met hun dierbaren gaat. Een priester meldt zich aan de deur, voor een goed gesprek met een van de patiënten. Logopedisten komen langs voor slikonderzoek, opgevolgd door fysiotherapeuten voor het testen van de motoriek. “Het is in ieder geval niet saai hier”, lacht Natasja. 

Trots

“We mogen best trots zijn dat we hier in twee maanden een compleet nieuwe afdeling hebben neergezet”,  zegt Nick tijdens het eten van een broodje. Iris knikt instemmend: “We helpen elkaar en we leren van elkaar, we zijn een echt team aan het worden. ” Inmiddels is er een gezamenlijke commissie in het leven geroepen die een teamdag, of een uitje voorbereidt. Van neurologie en neurochirurgie samen.

Heb je nog vragen?

We vinden het leuk als je contact met ons opneemt als je vragen hebt over het werken bij het UMCG.

Sandra Team Recruitment