De opleiding van Marloes

Marloes is werkzaam op de Intensive care Neonatologie van het UMCG. Hier werkt ze op dit moment als leerling IC-Neonatologie verpleegkundige. De zorg geven voor het meest dierbare van ouders: hun kind, de zieke pasgeborene. De intensieve zorg specifiek gericht op het individu, samen streven naar een toekomst voor hem/haar. Met zeker ook hierin meegenomen alle begeleiding aan de ouders. Maakt het werken op de IC- Neonatologie voor Marloes haar droombaan.

Hoe ben je op de afdeling IC Neonatologie terecht gekomen?

Op de middelbare school vond ik leren niet zo belangrijk, ik was veel meer bezig met vrienden/vriendinnen en alles waarvoor ik een les kon ontwijken. Dat was destijds een leuke tijd! Hierdoor werd mijn ‘leer’ niveau steeds lager waardoor ik uiteindelijk uit kwam op niveau 2. Na de middelbare school ben ik naar de opleiding Helpende zorg en welzijn MBO niveau 2 gegaan. Een deel van deze opleiding leerde ik middels werkend-leren intern in een ziekenhuis. Hier begon ik het leren belangrijk te vinden en begon ik meer voor mijn toekomst op werkgebied te doen. Thuis had ik immers ook genoeg voorbeelden van werken in de zorg omdat bijna heel mijn familie in deze sector werkt. Na de Helpende zorg en welzijn wilde ik graag verder leren en heb ik de Verzorgende IG opleiding gedaan. Daarna veel gewerkt in verschillende verzorg en verpleeghuizen. Maar als daar een patiënt niet lekker was, werd ik benieuwd wat er verder gebeurde met de patiënt in het ziekenhuis. Toen ben ik de verpleegkundige opleiding gaan doen, dit heb ik verkort gedaan intern in het ziekenhuis in Gouda. Een verkort traject was destijds in Groningen niet mogelijk.

Na deze opleiding ben ik met gierende banden teruggegaan naar Groningen. Ik begon op de Neurologie in het UMCG, daar heb ik veel ervaring opgedaan. Toen wist ik al wel dat ik op de IC-Neonatologie wilde gaan werken. Mijn tweelingzus en mijn oudste zus werkten toen ook op de IC-Neonatologie, waarvan mijn tweelingzus nu nog steeds. 

Daarna heb ik op de Interne Geneeskunde -infectieziekten gewerkt waar ik o.a. de high-care opleiding heb gevolgd. Deze opleiding en overige cursussen mag je in werk tijd volgen in het UMCG. De kraamafdeling volgde hierna om nog wat meer ervaring op te doen voor de IC-Neonatologie. Hier heb ik de cursus, ook in werktijd, de zieke pasgeborene gedaan. Na een half jaar op de kraamafdeling gewerkt te hebben ben ik naar de IC-Neonatologie gegaan.  
Voor mezelf is het een fijn gevoel om een rugzakje met ervaring te hebben. Dit is echter niet nodig, er wordt per individu gekeken naar je voor- werk/opleiding en wordt er voor jou gekeken welke lessen/modules je voorafgaande IC-Neonatologie opleiding moet volgen.

Hoe is het werken bij het UMCG je tot nu toe bevallen?

Ik vind dat het UMCG een ziekenhuis is dat intern veel kansen biedt en het is een fijne werkgever. Ik ben iemand die uitdaging nodig heeft en dat biedt het UMCG mij.
Ik woon in Friesland, maar ik vind het heen en weer rijden geen probleem.
Ik vind het vaak zelfs wel fijn omdat ik in de auto of op mijn motor even kan relaxen.

Hoe ervaar je de opleiding op de IC Neonatologie?

Tijdens de opleiding op de IC-Neonatologie leer je elke dag, en dat is ontzettend fijn!
Geen dag is hetzelfde. Doordat er zo veel verschillende patiënten liggen kan je hier elke dag weer wat anders leren. Er zijn meerdere mensen in opleiding en zo kan je ook van elkaar leren. Je kan ook sparren met een andere leerling hoe hij/zij iets doet. Als je verteld dat je iets nieuws hebt geleerd wordt er gevraagd door de andere leerlingen wat je hebt geleerd. Het team is heel open, er heerst een open leerklimaat waar er geduldig met elkaar om gegaan wordt.