Het werk van Marlies

Marlies werkt als verpleegkundige op de verpleegafdeling K2 van de Neurologie: neurologie is een heel leuk en leerzaam specialisme en absoluut niet saai! Alles komt er in terug en daar heb je in je verdere loopbaan erg veel aan. Heel veel dingen vallen bij mij nu op zijn plek. Werken op de afdeling Neurologie is echt een super goede basis.

Ik werk bij het UMCG

omdat ik, na mijn studie, echt op zoek was naar een plek met doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. Ik werkte op dat moment in een ander ziekenhuis, maar daar had ik geen zicht op een aanvullende opleiding en dat was wel mijn ambitie. Toen zag ik de vacature voor de afdeling Neurologie, met de doorgroeimogelijkheden naar de Stroke Unit, de Medium Care en de Neurocare.

De verpleegafdeling is heel divers

want er zijn veel verschillende patiënten. Omdat we een universitair ziekhuis zijn en hét Neurologiecentrum van het Noorden, liggen hier veel complexe patiënten; ook op de ‘gewone’ verpleegafdeling. Hier werk je de eerste 8 maanden tot een jaar. Je werkt dan met de stabiele patiënten. Als alles goed gaat dan word je gevraagd om ook op de Medium Care, de Neurocare en de Stroke Unit te gaan werken. Op de Medium Care en de Neurocare liggen instabiele patiënten of patiënten die net terug komen van de IC. Deze patiënten hebben vaak extra zorg nodig en zijn minder stabiel. Hier werk ik dus bijvoorbeeld ook met monitor bewaking. De Neurocare delen we met onze collega’s van de afdeling Neurochirurgie. Op de Stroke Unit werk je volgens een protocol; daar krijg je alle patiënten met een hersenbloeding of een herseninfarct. Als ik daar werk dan krijg ik een melding wanneer een patiënt wordt binnen gebracht bij de SEH. Ik ga daar dan heen met o.a. een Trombolysetas om te helpen de behandeling op te starten. Ik meet dan bijvoorbeeld het INR (International Normalized Ratio), dit geeft aan hoe snel het bloed stolt en start de trombolyse op samen met de arts. Je ziet zo’n patiënt dus vanaf het begin van opname totdat ze weer naar huis gaan of gaan revalideren. Dat is echt heel gaaf.

In principe is het de bedoeling dat iedereen gaat werken op de Medium Care, de Neurocare en de Stroke Unit, maar er zijn ook collega’s die dit (nog) niet zien zitten. Gelukkig is er alle ruimte voor om dit aan te geven. Om op deze afdelingen te kunnen werken krijg je een High Care opleiding en een opleiding High Care bewaking, zodat je kunt gaan monitoren. Daarnaast word je, door middel van een inwerkprogramma, ingewerkt door je collega’s.

Ik vind het heel leuk dat er echt een mix is tussen het echte verplegen, het verzorgende en daarnaast dus ook af en toe dagen hebt waarop je acute zorg levert in acute situaties.

Eigenlijk leek de neurologie mij heel suf

omdat ik verwacht had alleen maar met oudere patiënten te gaan werken. Maar dat beeld klopte dus helemaal niet! Op een wervingsdag van het UMCG heb ik erg veel informatie gekregen over de afdeling en heb ik geleerd dat er ook veel jonge mensen en patiënten met trauma’s worden opgenomen. Dit kan ook wel eens heftig zijn, omdat het ook mensen zijn van mijn eigen leeftijd. Ik denk dan wel eens, dit had mij ook kunnen overkomen, of dit had ook mijn vriend kunnen zijn. Je moet daar wel tegen kunnen, maar dat maakt het juist ook mooi en bijzonder, omdat je er op zulke momenten voor deze personen kunt zijn.

Het team waarin ik werk

is een jong, groot team waarin humor erg belangrijk is. Je kunt letterlijk alles vragen, niets is te gek. Iedereen is heel behulpzaam en je hoeft niet bang te zijn dingen uit handen te geven. Dit maakt dat je erg snel kunt groeien. Ik werk hier bijvoorbeeld pas een jaar, maar kan nu al zelfstandig op alle afdelingen werken. Ik hoorde vanaf het begin direct bij het team en dat gaf me een welkom gevoel.

Mijn werk is bijzonder

omdat het contrast in de werkzaamheden heel groot is. Soms moet je met spoed ergens naartoe en soms heb je juist te maken met palliatieve zorg, wat weer iets heel rustigs is. Dan heb je een hele andere band met een patiënt. Ik heb ook veel contact met familie, om bijvoorbeeld dingen uit te leggen of omdat patiënten zelf niet meer goed kunnen communiceren. Het is belangrijk dat je snel kunt schakelen en ook direct kunt handelen, maar ook dingen los kunt laten.

Ik zie het werken bij het UMCG en de mogelijkheid om opleidingen te volgen echt als een investering in mijn toekomst. Het is heel divers, heel leuk en de complexe zorg maakt het uitdagend. Als de complexe zorg bij je past, dan zit je hier op je plek.