Marie Sophie

Het werk van Marie Sophie

Marie-Sophie studeerde geneeskunde en werkt nu sinds maart 2018 als arts-onderzoeker op de afdeling cardiologie. Hiervoor woonde ze in Utrecht en Amsterdam, maar van Groningen heeft ze nu haar plekje gemaakt. Ze luncht het liefst gezellig samen met haar collega’s.

Mijn keus voor het UMCG

was eigenlijk niet voor de hand liggend, want ik heb gestudeerd in de randstad. Via-via was ik geattendeerd op een vacature hier voor een promotietraject en uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek. Ik ging zonder verwachtingen daar naar toe, maar toen ik eenmaal in Groningen arriveerde was mijn keuze snel gemaakt. Ik werd ontzettend hartelijk ontvangen. Iedereen was oprecht geïnteresseerd en belangstellend. Daarnaast bood het UMCG mij de mogelijkheid om een topklinische studie te doen naar een potentieel nieuw medicijn bij patiënten met een hartinfarct, waardoor ik besloot te verhuizen.

Wat mijn werk bijzonder maakt

de fijne mix tussen werkzaamheden in de kliniek en op de onderzoeksafdeling en daarnaast ook de bijzondere band die je met de studiedeelnemers opbouwt. Onze studiedeelnemers worden namelijk bij opname door de interventiecardioloog gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek wat ik coördineer. Tijdens kantooruren ben ik daar ook direct vanaf het eerste moment bij betrokken. Echter, omdat het patiënten met een hartinfarct betreft, kan het ook zomaar zijn dat ik, of een collega, in het weekend langs ga, om  te kijken hoe het met de deelnemer gaat en om informatie te geven over de studie en eventuele vragen te beantwoorden. Dit is soms uitdagend, omdat er altijd iemand beschikbaar moet zijn, maar het is nooit vervelend. Er is altijd tijd voor een gezellig praatje met de collega’s van de hartbewaking, maar ook met de studiedeelnemers.

Omdat ik niet hun dokter ben met een drukke dienstpieper op zak, heb ik net wat meer tijd en aandacht. Na ontslag spreek en zie ik alle studiedeelnemers ook een aantal maal terug waarbij ik goed het herstel kan volgen. Soms voelt het alsof ik door deze extra aandacht het verschil kan maken. 

Ik ga met plezier naar mijn werk

omdat ik ontzettend veel voldoening haal uit het contact met collega’s en patiënten. Bij ons op de afdeling hangt een sfeer van saamhorigheid. Er wordt samen geluncht, gelachen en geborreld. Uiteraard wordt er ook heel hard gewerkt, maar als er iemand een publicatie heeft, vieren we dit samen en ook buiten werk worden regelmatig activiteiten ondernomen.

De patiënt die ik nooit zal vergeten

zijn er eigenlijk 200. Zoveel studiedeelnemers heb ik namelijk momenteel. Ondanks dat elke studiedeelnemer een uniek studienummer heeft, ken ik van bijna alle deelnemers de naam en persoon erbij. De monitor van het onderzoek, een onafhankelijk persoon die controleert of de studie goed verloopt (of ik bijvoorbeeld mijn data goed invoer en de dossiers op orde zijn) is daarvan zodanig onder de indruk dat ze voor de grap zegt dat ze op het einde van het onderzoek een quiz gaat doen of ik dan nog steeds alle deelnemers uit mijn hoofd bij de juiste studienummers kan opnoemen. Dat zullen er dan ongeveer 380 zijn.

Ik ben enorm trots op

de teamspirit. Er zijn bij dit onderzoek verschillende afdelingen betrokken en in totaal ruim 100 collega’s. Je merkt dat iedereen van alle ins en outs op de hoogte is en dat het inmiddels zo’n geoliede machine is dat als er nieuwe collega’s bij de studie betrokken worden deze automatisch weer door anderen ingewerkt worden. Dan ben ik ontzettend trots op het studieteam, waarin iedereen zich verantwoordelijk voelt en we er samen voor gaan. Niet alleen voor mijn studie, maar ook aan andere wetenschappelijke studies merk ik dat onderzoek op onze afdeling hoog in het vaandel staat. Ik ben trots dat ik daar mijn steentje aan bij kan dragen.

Uiteindelijk wil ik natuurlijk graag cardioloog worden, en dat kan hier bij het UMCG ontzettend goed. Als een van de weinige ziekenhuizen in Nederland heeft het UMCG cardiologie in de volle breedte en ook op wetenschappelijk gebied zijn we toonaangevend. Daarnaast ben ik door mijn onderzoek nu al veel bij de kliniek betrokken, en heb ik al een hoop ervaring op het gebied van echo en MRI. Dat zijn vaardigheden die de meeste collega’s pas tijdens hun opleiding leren. Voor mij nu een leuke afwisseling naast het doen van analyses en schrijven van wetenschappelijke artikelen en voor straks vaardigheden die zeker goed van pas gaan komen.