De opleiding van Maarten

Maarten zit in de laatste fase van de opleiding IC kinder.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Ik heb HBO V duaal gedaan. In het derde jaar heb ik gewerkt bij de kinderafdeling ‘kortverblijf’ en in het vierde jaar op de oncologieafdeling voor volwassenen.  Hierna heb ik gesolliciteerd op een interne vacature voor de kinder oncologie en ben ik aangenomen. Toen heb ik de kinderaantekening gehaald. Na een jaar op de kinder oncologie heb ik gesolliciteerd voor deze Kinder IC opleiding en ben ik hier terecht gekomen.

Heb je er bewust voor gekozen om met kinderen te werken?

Ik heb altijd veel met kinderen gehad. Het is zo afwisselend in vergelijking met volwassenen, kinderen reageren anders. Het is altijd weer een kunst om iets voor elkaar te krijgen. Kinderen worden vaak eerst in slaap gehouden, maar als ze dan wakker worden is het wel lastig, ze zijn vaak wat angstig of hebben pijn. Vooral als de ouders er dan niet zijn komt het echt op ons aan.

Je hebt voor IC kinder gekozen, waarom niet voor IC Neonatologie of IC Volwassen?

De IC kinder is meer divers qua ziektebeelden dan de IC Neonatologie en hier zien we alle leeftijden van 0 tot 18 jaar. Het werken met kinderen ligt mij echt, daarom ook de keuze kinder IC in plaats van de volwassen IC.

Hoe lang ben je nu bezig met de opleiding?

Anderhalf jaar, ik ben zo goed als klaar. Ik blijf hier na het behalen van mijn diploma zeker werken. De opleiding is mij goed bevallen. De opleiding is mooi verdeeld, er zit een goede structuur in. De eerste 9 maanden stabiele patiënten en de tweede 9 maanden de instabiele patiënten. Je leert alles heel geleidelijk.

Hoeveel uur werk je en ben je bezig met theorie?

Ik heb één keer in de 3 weken 2 of 3 lesdagen, deze worden als werkdagen gerekend. Het voorbereiden hiervoor is wel in je eigen tijd, hier ben je ongeveer een dag mee bezig. Het 1de deel van de opleiding doe je hier in het ziekenhuis. Het tweede deel heb je 5 keer 2 lesdagen langs 5 andere UMC’s; Amsterdam, Utrecht, , Leiden, Radboud en  Groningen. Bij elk UMC leer je meer over hun specifieke expertise, dit is in Groningen o.a. transplantaties.

Hoe is de begeleiding in de praktijk?

Heel fijn! We bespreken altijd de dag voor. Daarbij maak je risico analyses, kijk je naar wat de patiënt heeft en welke problemen je daarbij kan verwachten. Op deze manier laat je aan je begeleider weten dat je genoeg kennis hebt. Vervolgens koppel je terug als je iets gedaan hebt. Je werkt best zelfstandig, maar je zit wel samen op 1 zaal dus er is altijd wel iemand in de buurt. Je krijgt vrijheid, maar er wordt wel gekeken wat je aan het doen bent, er is hulp waar nodig.

Wanneer past dit werk bij je?

Als je houdt van uitdaging, zelfstandig wilt werken maar wel in een team en kritisch kan zijn, ook naar anderen. Ook moet je een beetje humor hebben want het is best heftig wat hier soms gebeurt. Humor kan helpen de situatie minder beladen te maken, en dat is er dus ook gewoon in het team.