Het werk van Linda

Linda werkt als PhD student op de afdeling Plastische chirurgie / Medische biologie sinds eind 2018. In 2019 sleepte ze een grote prijs in de wacht voor het opzetten van een multi-center klinische studie, waar ze enorm trots op is. Als ze een dagje mocht ruilen met een collega, dan kiest ze voor de voorzitter van de Raad van Bestuur: ‘Leuk toch, om te weten wat hij zo de hele dag doet?!’

Tijdens ons laatste teamuitje

gingen we naar Schiermonnikoog. Een typisch Nederlands uitje, voor een oer Hollands / Gronings bedrijf als het UMCG zou je zeggen. Maar dan merk je dat je écht in een internationaal bedrijf werkt… Veel buitenlandse collega’s deden hun broek uit toen we van de boot af kwamen, zo voorkwamen ze dat hun kleren nat werden van de zee. Erg grappig contrast met de Nederlanders die er gewoon in stapten.

Mijn werk is bijzonder door

de combinatie van Medische biologie en Plastische chirurgie. Dat is enorm interessant en leerzaam. Bij de Medische biologie werk ik op het lab veel samen met internationale studenten die bijvoorbeeld biomedische wetenschappen hebben gestudeerd. Zij zijn onder andere helemaal thuis in zaken op celniveau. Ze kunnen goed denken in het opzetten van experimenten en hebben innovatieve ideeën. Van deze creatieve manier van denken leer ik veel.

De Plastische chirurgie past me goed, omdat het mensen zijn met juist dezelfde passie en doelen. Daarnaast vind ik de translatie naar patiënten de mooiste manier van onderzoek doen. Bij de Plastische chirurgie zie je de problemen die mensen dagelijks ervaren en werk je echt oplossingsgericht, wat me erg aanspreekt. Deze combinatie haalt het beste uit het onderzoek wat ik doe.

De werkdag die ik nooit zou vergeten

is de dag dat we met ons team hebben gepitched bij ZonMw (financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg) en we hoorden dat we genomineerd waren voor een grote prijs.

Het promotieonderzoek van Linda naar een nieuwe behandeling van brandwondenlittekens met lichaamseigen vet, ontving de tweede prijs bij ZonMw, waarmee ze €75.000,- ophaalde voor haar onderzoek.

Daarmee hebben we een multi-center klinische studie kunnen opzetten in samenwerking met de brandwondencentra in Groningen en Beverwijk, de patiëntenvereniging en de Nederlandse Brandwondenstichting. Dit soort samenwerkingen opstarten is waardevol voor het verbeteren van patiëntenzorg en daarnaast is het voor mij bijzonder leerzaam om een project als deze te (leren) leiden.

Onmisbaar in mijn werk

zijn met stip op 1: mijn begeleiders! Samen bedenken we nieuwe projecten, gaan naar congressen en zorgen we voor een realistisch tijdspad. Ik heb in dit jaar al zoveel van ze geleerd. Ze zijn een belangrijke steun als het eens tegenzit, en tegelijkertijd de beste support als het meezit. Ik waardeer dat echt in Nederland, dat je op een heel gelijkwaardig niveau met elkaar samenwerkt, waarbij je baas iemand is waar je op kan rekenen en waar je van kan leren.

Ik ben verhuisd

naar Groningen voor dit promotieonderzoek. Ik heb in Groningen gewoond tot mijn 18e en heb daarna geneeskunde in Rotterdam gestudeerd. Een hele andere interessante stad met ook een erg goed medisch centrum. Nu weer terug op het oude honk dus. Groningers zijn heel vriendelijk en ik houd wel van de no-nonsense mentaliteit. Alles is dichtbij wat handig is, maar soms vind ik Groningen dan ook wel wat klein. Maar qua werk heb ik nu veel vrijheid, goede begeleiding en heel interessante samenwerkingen.