Het werk van Bastian

Bastian is sinds september 2017 arts in opleiding tot specialist (AIOS) Orthodontie bij het UMCG: “Omdat het een specialisatie betreft werken we hier allemaal met dezelfde motivatie en interesses. We werken met korte lijnen en je behandelt je eigen patiënten. Hierdoor heb ik veel praktijkervaring.”

Na mijn middelbare school in Duitsland

wilde ik graag in Nederland gaan studeren en heb mijn opleiding tandheelkunde in Amsterdam afgerond. Tijdens de studie werd mijn interesse in de orthodontie steeds groter. Ik heb na het afronden van mijn studie eerst één jaar als tandarts gewerkt. Omdat ik al eerder in Groningen had gewoond en graag terug wilde kwam de vacature voor AIOS Orthodontie bij het UMCG op het goede moment. Ik ben erg blij dat ik nu in Groningen zit.

Mijn ervaring als tandarts

komt zeker van pas tijdens deze specialisatie. Ik had in de praktijk meer snelheid en routine door deze werkervaring. Uiteraard leer ik tijdens de opleiding voornamelijk nieuwe dingen, maar voor mij persoonlijk was dit echt een voordeel.

Om de twee jaar

start er een nieuwe groep van 5 AIOS en stroomt er een groep van 5 AIOS uit. Hierdoor zijn we altijd met 10 AIOS. Er werken zowel junioren, die zitten aan het begin van hun opleiding, als senioren, die zijn al behoorlijk ervaren. We hebben onze eigen plek in de praktijk, zien elkaar elke dag en kennen elkaar goed. Er is zeker ook ruimte voor lol; in de pauzes komen de goede verhalen op tafel.

Als AIOS werk je met

patiënten-dagen en daarnaast heb je andere werkzaamheden en taken, zoals onderzoek of onderwijs. Op de patiënten-dagen werk je op zaal en behandel je je eigen patiënten. Je begint met de basis en krijgt, naarmate de opleiding vordert, steeds meer eigen verantwoordelijkheden. Elke patiënt is een nieuw project, waarbij je moet kijken wat precies het probleem is en hoe je het gaat oplossen. Bij je examen presenteer je o.a. twaalf van deze casussen. Naast de patiënten-dagen besteed je tijd aan het theorie, publicaties en wetenschappelijk onderzoek. Verder hoort het geven van onderwijs en het begeleiden van coassistenten ook bij je functie van AIOS. Je geeft onderwijs aan tandheelkunde studenten. Dit doe je vooral later in je opleiding.

Na de opleiding

kun je veel verschillende kanten op. Er zijn mensen die naar het buitenland gaan, als waarnemer aan de slag gaan, een eigen praktijk opzetten of bij een universiteit gaan werken. Wat iedereen gaat doen is heel divers, dat maakt het ook zo aantrekkelijk.