Akkelien header

Het werk van Akkelien

Akkelien is sinds september 2019 arts in opleiding tot specialist (AIOS) Orthodontie bij het UMCG: “Je mag als AIOS snel in de praktijk aan de slag en er is erg veel variatie in patiënten. De korte lijn die er is met het ziekenhuis, maakt dat we bijzondere casussen tegen komen, bijvoorbeeld patiënten waarbij veel tanden en/of kiezen ontbreken en behandelingen waarbij ook een kaakoperatie noodzakelijk is.”

Na mijn opleiding Tandheelkunde,

die ik ook in Groningen gedaan heb, ben ik direct begonnen aan de specialisatie tot orthodontist. Ik wist al vroeg dat ik orthodontist wilde worden; ik ging liever naar de tandarts dan naar de kapper. Daarnaast was mijn eigen orthodontische behandeling een feestje om te volgen. Tijdens mijn opleiding tot tandarts heb ik een aantal dagen mee kunnen kijken op de afdeling Orthodontie van het UMCG. Ik wilde graag in Groningen blijven en gelukkig heb ik de kans gekregen me hier bij het UMCG te gaan specialiseren.

Op de afdeling Orthodontie

werken we veel samen met verschillende disciplines, waaronder kaakchirurgie en (restauratieve) tandheelkunde. Bij maandelijkse overleggen over verschillende casuïstiek komen alle disciplines aan bod. Dit is niet alleen erg leerzaam, maar maakt het onderling verwijzen en overleg ook erg gemakkelijk. We werken met een groep van 10 AIOS op de afdeling. De eerste twee jaar van de opleiding ben je junior, de laatste twee senior. We brengen veel tijd met elkaar door. Ook buiten het werk hebben we regelmatig samen een borrel of een andere leuke activiteit. Hierdoor ontstaat er een hechte groep. Buiten openingstijden is er altijd één AIOS bereikbaar voor spoedgevallen (bereikbaarheidsdienst). Als je het vergelijkt met een tandartspraktijk, dan valt het draaien van zo’n dienst hier reuze mee, dus laat het je zeker niet afschrikken.

Als AIOS word ik

klinisch begeleid door supervisoren, maar ook vaak door de mondhygiënisten die bij kunnen springen om met praktische zaken te helpen. Op die manier leer je van iedereen weer andere dingen. Op een patiënten-dag is er één vaste supervisor aanwezig op zaal. Die begeleidt dan of 5 junioren of 5 senioren. In principe ben ik zelfstandig aan het werk en begeleidt mijn supervisor mij waar nodig. In het begin is dit uiteraard veel meer dan aan het eind van je opleiding.

De doelgroep waar ik mee werk

vind ik erg leuk en is erg divers. Bij elke patiënt is het weer een nieuwe puzzel die je moet oplossen. Tijdens een behandelplanbespreking leg je de patiënt uit wat het belang is van een beugel en soms is een beetje extra motivatie nodig. Meestal gaat dat heel soepel, maar het kan ook een uitdaging zijn. Als orthodontist ga je voor een paar jaar een traject aan met een patiënt en zie je elkaar in die periode regelmatig. Er zit dus ook een groot sociaal aspect in het werk.

Omdat de praktijk onderdeel is van het UMCG, ligt het aantal complexere gevallen hoog. Natuurlijk hebben we ook te maken met reguliere werkzaamheden, maar ik heb zeker het idee dat we hier dé patiënten krijgen waarbij de behandeling echt een uitdaging is.

Het UMCG heeft

goede faciliteiten en er wordt goed voor ons gezorgd. Ook al hebben we niet echt een ‘geneeskundig’ specialisme, als AIOS Orthodontie horen we er zeker bij!